Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu considera ca oferirea de locuri de munca pentru cetatenii romani aflati in Italia este o solutie pentru scaderea criminalitatii printre imigranti. Premierul a invocat libera circulatie a persoanelor, precizand in acelasi timp ca autoritatile romane nu pot interveni pe teritoriul italian.

"Nu este vorba de niciun fel de decizie de expulzare. Cei care sunt condamnati ca urmare a unor acte infractionale vor fi adusi in Romania sa execute pedepsele, dar problema nu este cu ei, ci cu cei care sunt in libertate, nu in detentie", a declarat premierul referindu-se la decizia guvernului italian privind expulzarea cetatenilor romani.

Tariceanu a spus ca, din punctul sau de vedere, problema infractionalitatii romanilor in Italia a fost tratata mai mult "politic si propagandistic", mai ales in Roma, unde, spune premierul, primarul capitalei Italiei "avea o miza pe care a jucat-o".

Chiuariu va pleca in Italia

Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, l-a asigurat, ieri, pe omologul sau italian, Clemente Mastella, ca autoritatile judiciare romane vor coopera eficient pentru prevenirea si pentru combaterea faptelor penale savarsite de cetatenii romani pe teritoriul italian.

Intre Romania si Italia exista un acord privind transferul persoanelor condamnate carora li s-a aplicat masura expulzarii, semnat in 2003 si ratificat in 2006. In baza acestui acord, cei doi ministri au convenit ca, pana la sfarsitul anului, sa asigure transferul a aproximativ 100 de cetateni romani condamnati in Italia pentru executarea restului de pedeapsa in penitenciarele din Romania.

Alte 100 de persoane vor fi transferate in 2008. De asemenea, Chiuariu si Mastella au hotarat sa aiba, in cel mai scurt timp, o intalnire la Roma pentru a stabili si alte masuri concrete. Tudor Chiuariu a subliniat faptul ca masurile pe care autoritatile italiene si cele romane le vor lua vor avea in vedere persoanele care au incalcat legea, si nu cetatenii romani, in general.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.