"Nu este de admis o masura impotriva romanilor din Italia", a avertizat Basescu exprimandu-si speranta ca Executivul de la Roma sa nu dea o lege dedicata romanilor. "Nu as accepta ideea", a subliniat seful statului.

Presedintele a precizat ca singura forma acceptabila ar fi ca guvernul italian sa emita o lege impotriva tuturor cetatenilor UE care comit infractiuni in aceasta tara. "Sigur, oricine se poate astepta la o reciprocitate", a adaugat presedintele, dupa cum informeaza NewsIn.

Declaratia lui Basescu a survenit dupa ce, guvernul italian a adoptat ieri seara un decret prin care prefectii sunt imputerniciti sa decida indepartarea de pe teritoriul Italiei a cetatenilor comunitari care reprezinta un pericol la adresa sigurantei publice.

Seful guvernului italian, Romano Prodi a recunoscut ieri, ca incidentul suvernit in ajun la Roma, cand un roman a violat o italianca, sotia unui amiral, a fost un stimul "pentru a accelera o parte a pachetului de siguranta". In acelasi timp, oficialul italian a tinut sa sublinieze ca membrii comunitatii romane din Italia "sunt in mare parte persoane serioase si muncitoare".

Citeste si:

"Nu actionam la manie, dar suntem hotarati sa mentinem un nivel de siguranta corect si ridicat pentru cetatenii nostri", a declarat premierul Prodi dupa sedinta de guvern.

Potrivit presei italiene, Giovanna Reggiani, in varsta de 47 de ani, a incetat din viata miercuri dupa ce a fost violata marti seara in Roma, in zona Tor di Quinto. Femeia, sotia unui capitan sau amiral - potrivit diverselor surse - din Marina Militara, a fost transportata la spitalul Sant Andrea, unde, in cursul dupa-amiezii, a intrat in coma ireversebila si a incetat din viata. Presa italiana scrie ca agresorul se numeste Nicolae Romulus Mailat si are 24 de ani. Acesta a fost arestat. El fusese vazut de o alta persoana, o romanca, cea care a anuntat de altfel autoritatile italiene.

Presedintele italian, Giorgio Napolitano, s-a declarat "profund impresionat de acest act de agresiune barbara" si le-a cerut institutiilor "sa depuna toate eforturile" pentru a garanta siguranta cetatenilor, potrivit presei italiene.

Noul incident intervine in contextul in care romanii - deveniti cea mai mare comunitate de straini din Italia - sunt la originea unei serii de crime si acte reprobabile care au exasperat opinia publica italiana, determinand autoritatile sa-si puna problema unor masuri la nivel de UE.