O lege care sa-i vizeze strict pe romanii din Italia este inadmisibila, a declarat ieri seara la B1TV, presedintele Traian Basescu, in contextul ultimelor evenimente de la Roma.

"Nu este de admis o masura impotriva romanilor din Italia", a avertizat Basescu exprimandu-si speranta ca Executivul de la Roma sa nu dea o lege dedicata romanilor. "Nu as accepta ideea", a subliniat seful statului.

Presedintele a precizat ca singura forma acceptabila ar fi ca guvernul italian sa emita o lege impotriva tuturor cetatenilor UE care comit infractiuni in aceasta tara. "Sigur, oricine se poate astepta la o reciprocitate", a adaugat presedintele, dupa cum informeaza NewsIn.

Declaratia lui Basescu a survenit dupa ce, guvernul italian a adoptat ieri seara un decret prin care prefectii sunt imputerniciti sa decida indepartarea de pe teritoriul Italiei a cetatenilor comunitari care reprezinta un pericol la adresa sigurantei publice.

Seful guvernului italian, Romano Prodi a recunoscut ieri, ca incidentul suvernit in ajun la Roma, cand un roman a violat o italianca, sotia unui amiral, a fost un stimul "pentru a accelera o parte a pachetului de siguranta". In acelasi timp, oficialul italian a tinut sa sublinieze ca membrii comunitatii romane din Italia "sunt in mare parte persoane serioase si muncitoare".

"Nu actionam la manie, dar suntem hotarati sa mentinem un nivel de siguranta corect si ridicat pentru cetatenii nostri", a declarat premierul Prodi dupa sedinta de guvern.

Potrivit presei italiene, Giovanna Reggiani, in varsta de 47 de ani, a incetat din viata miercuri dupa ce a fost violata marti seara in Roma, in zona Tor di Quinto. Femeia, sotia unui capitan sau amiral - potrivit diverselor surse - din Marina Militara, a fost transportata la spitalul Sant Andrea, unde, in cursul dupa-amiezii, a intrat in coma ireversebila si a incetat din viata. Presa italiana scrie ca agresorul se numeste Nicolae Romulus Mailat si are 24 de ani. Acesta a fost arestat. El fusese vazut de o alta persoana, o romanca, cea care a anuntat de altfel autoritatile italiene.

Presedintele italian, Giorgio Napolitano, s-a declarat "profund impresionat de acest act de agresiune barbara" si le-a cerut institutiilor "sa depuna toate eforturile" pentru a garanta siguranta cetatenilor, potrivit presei italiene.

Noul incident intervine in contextul in care romanii - deveniti cea mai mare comunitate de straini din Italia - sunt la originea unei serii de crime si acte reprobabile care au exasperat opinia publica italiana, determinand autoritatile sa-si puna problema unor masuri la nivel de UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.