Legea care le permitea rectorilor sa fie alesi pe viata a fost respinsa, in urma unei campanii a ziarului Cotidianul

Deputatii au decis ca durata mandatului de rector sa ramina de patru ani, acesta putind fi in continuare demis de ministrul Educatiei. Comisia de invatamint a votat si impotriva propunerii de a infiinta postul de presedinte al universitatii care ar fi avut atributii de ordonator de credite.

Proiectul de lege fusese initiat de 48 de senatori si deputati si a fost dezbatut marti de Comisia de invatamint din Camera Deputatilor. Chiar si doi dintre initiatori, Ecaterina Andronescu, rector la Universitatea Politehnica din Bucuresti si presedinte al Consiliului National al Rectorilor, dar si Lia Olguta Vasilescu, presedintele Comisiei de invatamint din cadrul Camerei, au votat impotriva propunerii.

Prin proiect s-ar fi permis ca rectorii universitatilor de stat sa poata ocupa aceasta functie pe viata. Astfel, initiatorii proiectului de lege au propus ca fiecare universitate sa-si stabileasca singura limita de virsta si durata functiilor de conducere, ceea ce inseamna ca o persoana ar putea ocupa functia de rector pentru intreaga viata daca asa decide universitatea. Initiativa legislativa a propus usurarea conditiilor pentru obtinerea postului de conferentiar universitar si infiintarea postului de presedinte al universitatii care, printre altele, ar avea dreptul de a semna facturi si de a fi ordonator de credite.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.