Un proiect de lege care incearca sa repare moral condamnarile politice din perioada comunista a intrat in atentia societatii civile

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania a organizat la Cluj o dezbatere publica asupra proiectului de lege initiat de Guvern privind casarea condamnarilor cu caracter politic din perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Documentul propune ca, in cazul acelor condamnari care s-au dat pina in anii '60, cind s-a modificat Codul penal si s-au scos infractiunile cu „vadit caracter politic“, casarea sa se faca prin efectul legii, explica senatorul Eckstein Kovacs Peter, presedintele Comisiei juridice a Senatului.

Proiectul mai prevede o procedura si pentru cei care, in special dupa anii '60, pina in decembrie 1989, au fost pedepsiti prin invocarea unor infractiuni de drept comun, desi motivul era tot politic. In astfel de cazuri, instantele de judecata trebuie sa constate „ca este vorba despre delicte politice si, practic, sa se caseze si aceste sentinte. Dar am inteles ca proiectul s-a impotmolit la Ministerul Finantelor, pentru ca, firesc, exista si un capitol de desagubiri si se pare ca aici sint probleme“, explica Eckstein.

Documentul incadreaza drept masura administrativa cu caracter politic si dislocarea persoanelor, fixarea de domiciliu obligatoriu, internarea in unitati sau in colonii de munca, masuri dispuse in baza unor acte legislative din perioada amintita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.