Un studiu Romani Criss arata ca cele mai multe articole despre etnia roma au fost scrise de jurnalistii romani in urma unor incidente in care presedintele Traian Basescu si Adrian Mutu au fost personaje principale.

Cetatenii de etnie roma sint tratati neutru de presa bucuresteana si supusi oprobriului de cea locala. Accese discriminatorii le mai scapa insa, si ziaristilor din capitala, arata un studiu al Asociatiei Romani Criss, dat azi publicitatii. Cercetarea s-a realizat intre octombrie 2006 si august 2007, pe opt cotidiane centrale si alte sase locale.

Ziarele nationale au publicat 1598 de articole cu referinta la etnia roma, media fiind de 145 de articole pe luna, adica de aproximativ cinci pe zi. Pozitia fruntasa in topul celor care au contribuit la “popularizarea” romilor este ocupata de Traian Basescu, ce a folosit cuvintele “tiganca imputita” pentru a descrie o jurnalista (84 de articole au fost tratat acest subiect). Pe locul doi se situeaza criminalii ce au cauzat incendiul din Livorno, in urma caruia au murit patru copii (33 de articole au luat nastere in urma acestui eveniment). Locul trei este ocupat in mod indirect de Adrian Mutu, numit “tiganus“ de presedintele clubului Palermo (22 de articole). In afara acestor subiecte cu interes de moment, in 313 materiale romii au fost pusi in legatura cu infractionalitatea, iar 148 au vorbit despre romii de peste granita. Alte teme asociate etniei rome au fost: muzica (90 de articole), discriminarea (48), saracia (44) si lenea (14).

Atitudinea gazetarilor bucuresteni fata de etnia roma a fost majoritar neutra, 720 de materiale tratate in acest mod fiind publicate. Articolele negative au fost in numar de 662, iar cele pozitive au inregistrat o cifra aproximativ de trei ori mai mica, 216. Din totalul de 1598 de articole, aproape un sfert contin mentionarea inutila a etniei, constituind o discriminare fatisa. In aceste cazuri, termeni precum “tigan”, “tiganie” sau “tiganeala” au fost folosite in contexte clar delimitate de comunitatea roma. Cuvinte injurioase, ca de exemplu “ciori” sau “colorati”, au fost de asemenea presarate in aceste texte. Monitorizarea articolelor a fost realizata, de altfel, prin urmarirea anumitor cuvinte cheie, precum: “rom”, “etnie roma”, “tigan”, “tiganca”, “puradel”, “piranda”, “bulibasa”, “colorati” si “tuciuriu”. “Tigan”, “rom” si “puradel” au fost termenii care au facut sa curga cea mai multa cerneala, fiind folositi in cadrul a 805, 507, si respectiv 46 de articole.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.