SRI l-a angajat avocat pe inamicul lui Dinu Patriciu, Valeriu Stoica, in procesul intentat de omul de afaceri dupa ce serviciul secret i-a interceptat telefoanele.

Valeriu Stoica este noul aparator al SRI in procesul cu Dinu Patriciu. Liderul PLD spune ca a acceptat acest caz gratie „marii subtilitati“ a spetei si nu ca pe o prelungire in instanta a razboiului politic purtat de multi ani cu Patriciu, fostul sau coleg de partid.

Valeriu Stoica se declara incintat de natura spetei in care il va avea de infruntat pe vesnicul sau adversar, Dinu Patriciu

Societatea de avocati Stoica si Asociatii reprezinta Serviciul Roman de Informatii in faza de apel a procesului Patriciu vs SRI, litigiu in care instanta de fond, Tribunalul Bucuresti, a acordat daune morale de 50.000 de lei in favoarea miliardarului liberal, care ar fi fost ascultat abuziv in dosarul Rompetrol. Judecatorii au constatat ca SRI a avut mandate pentru interceptarea convorbirilor lui Dinu Patriciu, dar le-a considerat ilicite (nu ilegale), intrucit au fost date pe baza Legii nr. 51 din 1991 privind siguranta nationala, lege despre care o sentinta a CEDO spunea ca poate duce la abuzuri. Patriciu a cerut cite 1,325 milioane de lei pentru el si pentru Rompetrol, dar instanta a respins solicitarea societatii si a evaluat la numai 50.000 de lei daunele provocate miliardarului.

SRI si Patriciu au facut apel, iar la termenul de ieri, primul din aceasta faza, la dosar a aparut delegatia unui avocat de la cabinetul lui Valeriu Stoica. Pina acum, serviciul secret a fost reprezentat in instanta de o jurista incadrata intr-o unitate militara a SRI.

Valeriu Stoica a confirmat pentru Cotidianul preluarea cazului, insa a refuzat sa ne dea detalii, fiindca orice contract de acest gen este confidential. Mai mult, Stoica spune ca aceasta confidentialitate este dublata, in cazul Patriciu vs SRI, la „solicitarea expresa“ a clientului, de o clauza expresa introdusa in contract.

SRI a confirmat si el semnarea contractului, dar ambele parti refuza sa dezvaluie onorariul, desi apararea institutiei se face din bani publici si intr-un caz de interes public privind activitatea celui mai important serviciu secret din Romania. Stoica sustine ca nu are nimic impotriva dezvaluirii acestui amanunt financiar, iar purtatorul de cuvint al SRI a promis ca vor studia posibilitatea de a face publica suma platita. Oricum, ne-a asigurat liderul PLD, este vorba despre mult mai putin de 50.000 de lei cit inseamna daunele stabilite in prima instanta.

Valeriu Stoica, avocat renumit si fost ministru al Justitiei, dezminte ca ar fi intrat in proces pentru a continua in instanta razboiul personal cu Patriciu. El sustine ca este doar o provocare profesionala: „E o chestiune profesionala de mare subtilitate. O problema de drept pe care putini o pot dibui“, a declarat Stoica pentru Cotidianul, declarindu-se convins ca va cistiga procesul.

Chiar daca onorariul ar fi egal cu daunele de 50.000 de lei, pentru renumita firma de avocatura condusa de liderul PLD suma este mica. Stoica si Asociatii sint cunoscuti nu doar ca foarte buni avocati pe dreptul de bussines, ci si pentru sumele uriase pe care le percep de la firme precum grupul ALRO (proprietarul ALRO Slatina) sau Mittal Steel (din 2005). Stoica personal s-a ocupat de contestatia Monei Musca impotriva verdictului de politie politica dat de CNSAS (proces pierdut) si de contracararea incercarii PNL de a bloca inregistrarea PLD. Cifra de afaceri a societatii „Stoica si Asociatii“ s-a ridicat anul trecut la 5,5 milioane de euro.

Colaborarea este bine venita pentru ambele parti. SRI l-a angajat, cu bani putini, pe rivalul lui Patriciu. Stoica nu este doar un bun avocat, ci si foarte motivat pentru a cistiga procesul, tinind cont de indelungata rivalitate politica dintre el si Patriciu. Pe de alta parte, si pentru SRI miza este mai mare decit o eventuala suma ce va trebui platita omului de afaceri. Daca va cistiga acest proces prin lamurirea corectitudinii mandatelor de interceptare, SRI va avea mai putine probleme la discutarea subiectului in dosarul Rompetrol, unde sint folosite ca probe convorbirile respective.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.