Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a venit, intr-o vizita oficiala in Romania, in contextul unui an in care relatia bilaterala a avut momente bune si mai putin bune, de la inaugurarea unui pod peste Tisa, la un "bombardament" cu oua asupra Ambasadei Romaniei la Kiev

Viktor Iuscenko vine pentru a doua oara la Bucuresti. In aprilie 2005, el a fost printre primii lideri straini care l-au vizitat la Cotroceni pe proaspat instalatul presedinte Traian Basescu, dupa ce acesta participase in 23 ianuarie 2005, la ceremonia de investire in functie a omologului sau ucrainean, erou al Revolutiei Portocalii.

Traian Basescu si Victor Iuscenko anuntau in 2005 infiintarea unei comisii care sa gaseasca solutii la "cele mai dureroase probleme bilaterale".

Romania si Ucraina au doua mari teme conflictuale: delimitarea platoului continental al Marii Negre, determinata de statutul Insulei Serpilor, si canalul Bistroe. In plus, mai putin mediatizate, sunt problema minoritatilor si cea legata de temerea autoritatilor de la Kiev ca Romania acorda cetatenie "ilegal" prea multor solicitanti ucraineni.

Intalnirea dintre Iuscenko si Basescu este a doua din acest an, in context bilateral, informeaza NewsIn.Cei doi presedinti au inaugurat in 15 ianuarie 2007 un pod peste Tisa, care leaga localitatile Sighetu Marmatiei si Solotvino.

In cursul zilei de ieri, liderul ucrainean a avut intalniri cu presedintele Traian Basescu, cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, dar si cu patriarhul Daniel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.