Romania vrea sa atace decizia Uniunii la Curtea de Justitie de la Haga . Principiul a fost aplicat pentru mai toate tarile foste socialiste, nu si celor vest-europene

Uniunea Europeana a taiat peste 20% din cota "de aer curat" a Romaniei, decizia de reducere cu un asemenea procent nefiind motivata, inca. Masura are influente economice directe si extrem de insemnate, pentru ca veniturile pe care le-ar fi putut incasa Romania se diminueaza simtitor. Aceeasi masura, de reducere a plafonului maxim de emisii de dioxid de carbon, a fost aplicata la mai toate tarile din fostul bloc socialist, noi membre UE; in schimb, tarile vest-europene au avut parte de reduceri simbolice sau chiar deloc, fara a mai pune la socoteala favoritismele pentru Germania.

Comisia Europeana a aprobat, pentru Romania, cota de emisii echivalent CO2 de 75,9 milioane de tone, ceea ce reprezinta o reducere cu 20,7% fata de cota solicitata de tara noastra, de 95,7 milioane de tone anul, pentru intervalul 2008-2012.

Ministerul roman al Mediului a declarat ca nu a fost informat oficial despre aprobarea Planul National de Alocare. De aceea, nu poate face precizari in ce mod va functiona reducerea de 20%, adica daca se va face o reducere proportionala pentru toate instalatiile sau sunt vizate punctual cateva dintre ele. Ministerul Mediului a tinut sa precizeze ca "PNA nu este rezultatul unei negocieri intre tarile membre UE si Comisia Europeana, ci este rezultatul unei decizii directe a Comisiei, in baza PNA propus de fiecare tara, iar decizia Comisiei Europene nu se negociaza nici anterior si nici ulterior emiterii ei".

Prin decizia UE, Romania a pierdut dreptul la 19,8 milioane de certificate de emisie anual (n.r. - un certificat reprezinta o tona echivalent CO2). Avand in vedere ca, la ora actuala un certificat se comercializeaza cu peste 22 de euro, paguba anuala a Romaniei este estimata la mai mult de 400 milioane de euro anual.

PNA-ul de baza

Planul National de Alocare (PNA) este documentul fundamental prin care se recunoaste cantitatea de gaze cu efect de sera, exprimata in echivalent dioxid de carbon, ce o poate emite un stat membru al UE, pentru fiecare instalatie in parte. Depasirea acestor limite se sanctioneaza cu amenzi. Prin Protocolul de la Kyoto, statele semnatare se obliga sa reduca emisiile de gaze - UE si Romania cu 8%, comparativ cu 1989, pentru tara noastra. Romania si-a indeplinit obligatia, ramanand si cu un disponibil de "aer curat" insemnat dupa ce industria a decazut. Pentru asigurarea reducerii poluarii concomitent cu dezvoltarea economica, protocolul permite si anumite mecanisme, inclusiv comerciale, puse la punct de UE, prin care se pot comercializa certificate de emisii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.