Pe semnatura lui Traian Basescu, cind era primar, si a succesorului sau Adriean Videanu, Primaria Municipiului Bucuresti a alocat de trei ori bani pentru consolidarea unui imobil cu risc seismic

Prin licitatii controversate, atribuire directa de contract, incasare de bani pe lucrari neefectuate si devize umflate, conducerea Primariei Municipiului Bucuresti a platit din bani publici de trei ori si jumatate consolidarea aceluiasi bloc. Imobilul consolidat este situat pe Strada Mihai Eminescu nr. 17, vizavi de cladirea ASE-ului. Pentru consolidarea lui, PMB a organizat o licitatie la sfirsitul anului 2001, ce a fost cistigata de catre firma de constructii SC ACRO SRL. Ea s-a angajat, in detrimentul altei firme concurente la licitatie, ca o sa consolideze blocul intr-un an, contra sumei de 336.641 de euro. Contractul a fost incheiat pe 28 decembrie 2001, iar din partea PMB a fost semnat de catre primarul general de atunci, Traian Basescu. Lucrarile de consolidare au inceput in martie 2002, iar la sfirsitul anului 2003, dupa sapte luni de depasire a termenului contractual, cladirea era consolidata in proportie de doar 15%.

Conform devizului de lucrari, PMB ar fi decontat aproape trei sferturi din pretul total al contractului pentru cele 15% lucrari efectuate. In decursul a trei saptamini, reprezentantii PMB nu au putut sa ne spuna citi bani au platit firmei ACRO si cit la suta din lucrari a efectuat aceasta firma. „ACRO nu a incasat toti banii. Platile se fac numai pe situatii de plata lunare, confirmate de asociatia de locatari (prin reprezentantul legal) si de dirigintii de santier. Penalitatile sint percepute conform clauzelor contractuale in instanta“, ne-au explicat reprezentantii PMB.

Spre sfirsitul anului 2003, ACRO a abandonat lucrarile, dupa care a intrat in faliment. Dupa ce ACRO a renuntat la lucrari, reprezentantii PMB au cerut firmei SC Rotary Constructii SRL sa finalizeze consolidarea blocului. Astfel, pe 20 noiembrie 2003, prin negociere cu o singura sursa, conducerea PMB a semnat cu Rotary un contract de 313.238 de euro. Dupa doar citeva luni, conducerea PMB organizeaza inca o licitatie deschisa pentru consolidarea aceluiasi imobil, la care se prezinta o singura firma: Rotary. Astfel, pe 12 martie 2004 se semneaza un alt contract cu firma Rotary, pentru 338.969 de euro, care isi ia angajamentul ca intr-un an va termina de consolidat blocul. In contractele incheiate cu Rotary nu se spune cit la suta din lucrari a efectuat firma ACRO, cit la suta din lucrari are de efectuat Rotary si nici nu se mentioneaza ca ultimele contracte reprezinta continuarea lucrarilor incepute de ACRO. Toate acestea in contextul in care cele doua firme au consolidat cladirea in baza aceluiasi proiect, elaborat de catre SC Ipromet SA. Toate contractele au fost semnate de Traian Basescu, in calitate de primar general.

Lucrarile au fost terminate la sfirsitul anului trecut, iar receptia lor a fost facuta fara ca asociatia de proprietari a blocului sa-si dea semnatura. Proprietarii au refuzat sa semneze, deoarece lucrarile nu au fost finalizate total. Cu toate acestea, receptia blocului a fost facuta, iar firma Rotary a incasat toti banii din contract. Desi terminarea lucrarilor a fost intirziata cu mai bine de un an, firmei Rotary nu i s-au perceput penalizari. Consolidarea blocului de pe Strada Mihai Eminescu nr. 17 a inceput in martie 2002, trebuia sa dureze un an si sa coste 336.641 de euro, dar a fost finalizata dupa patru ani si jumatate si a costat 1.076.656 de euro.

Explicatiile reprezentantilor PMB referitoare la modul in care au fost efectuate lucrarile de consolidare sint abracadabrante. „Intrucit societatea ACRO nu a finalizat lucrarile de consolidare, PMB a lansat, conform legii, procedura de achizitie publica prin negociere cu o singura sursa, pentru a acoperi necesarul de lucrari la imobilul respectiv, pe perioada imediat urmatoare la acea data. Ulterior, PMB a lansat procedura de licitatie publica pentru restul de lucrari, licitatie la care s-a prezentat o singura firma, Rotary“, ne-au explicat functionarii PMB, fara sa clarifice cit la suta din consolidare a efectuat ACRO, cit a efectuat Rotary si cite „resturi“ de lucrari a efectuat Rotary in total. Intrebati de ce lucrarea a costat la final de trei ori si jumatate mai mult, reprezentantii PMB ne-au declarat: „Conform legii, valoarea initiala a indicatorilor tehnico-economici aprobata de CGMB poate fi suplimentata cu maximum 50%. Avind in vedere ca oferta firmei ACRO a reprezentat jumatate din valoarea indicatorilor aprobati de CGMB, rezulta ca valoarea finala a lucrarii de trei ori mai mare decit oferta financiara initiala se incadreaza in prevederile legale. In ceea ce priveste termenul de executie, acesta a fost decalat tocmai ca urmare a reluarii procedurilor de achizitie a lucrarilor respective“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.