A fost pe rand guvernul Tariceanu, Razgandeanu, Moliceanu, iar acum tine mortis sa fie recunoscut drept guvernul Bulibaseanu II .

Cabinetul lui Calin Popescu Tariceanu va fi tras la raspundere pentru buimaceala din 25 noiembrie, cand se vor organiza atat alegeri pentru Parlamentul European, cat si referendum pe tema votului uninominal . Nu de lege, ci de romani, care nu mai pot fi prostiti pe fata . Alegerile si referendumul vor fi organizate separat, in aceeasi zi, pe motiv ca se bazeaza pe legi diferite, deci au prevederi distincte privind desfasurarea lor . Anuntul a fost facut chiar de premier, care a fost sustinut imediat de ministrul de Interne, Cristian David . Nici el si nici seful sau nu au vrut sa explice de ce infrastructura pentru alegeri nu poate fi folosita si la referendum

Mister total! Miza liberalilor, in special a lui Tariceanu, este sa-i bulverseze cat mai tare pe romani la votul din 25 noiembrie . Au mai incercat o data tactica, la referendumul pentru suspendarea presedintelui. Rezultatul? Un fabulos 20% pentru PNL, PSD si toti ceilalti care au sustinut acest demers

A fost pe rand guvernul Tariceanu, Razgandeanu, Moliceanu, iar acum tine mortis sa ramana in istorie si guvernul BulibaseanuII.

Desi sunt programate pentru aceeasi zi, referendumul si alegerile europene se bazeaza pe legi diferite, deci au prevederi distincte privind organziarea si desfasurarea lor. In aceste conditii, in loc sa simplifice procedurile de vot, Guvernul Tariceanu II merge inainte cu bulversarea romanilor. Nu e de ajuns ca cetatenii vor suporta o campanie de 30 de zile pe tema votului uninominal, desfasurata simultan cu cea pentru alegerile europarlamentare. Guvernul liberal vrea sa organizeze separat alegerile si referendumul, desi sunt programate pentru aceeasi zi. Crezand ca-i pacaleste pe romani, Tariceanu&Co si-ar putea fura singuri caciula in aceasta situatie.

Nu conteaza suma de doua ori mai mare astfel cheltuita! Nu conteaza nici ca pana acum romanii au fost capabili sa isi exprime optiunea pentru Parlament si pentru Presedintie in aceeasi cabina de vot! "Cele doua procedee se vor derula separat chiar daca data va fi aceeasi. In consecinta, din punct de vedere logistic si financiar nu se va face nicio economie", a declarat chiar trompeta de serviciu de la interne, liberalul Cristian David. L-a aprobat si premierul Calin Popescu Tariceanu care a precizat: costurile estimate pentru organizarea referendumului privind votul uninominal se ridica la circa 20 milioane euro, infrastructura destinata alegerilor europarlamentare neputand fi utilizata si in cazul acestui referendum. De ce? nici n-a explicat, important pentru el era sa arate romanilor cat de mult costa demersul lui Basescu.

Votam separat c-asa vrea Tari

Asta este intentia exprimata de Guvernul Tariceanu II. Argumentele aduse de ministrul de Interne sunt "de ordin procedural": procedurile pentru cele doua evenimente fiind diferite, se vor organiza dupa legi diferite, deci organizarea referendumului se va face separat de cea a alegerilor pentru Parlamentul European. De economie la banii din buget nici nu poate fi vorba. Ministrul David a explicat ca pentru referendum vor fi cheltuiti 13,5 milioane de euro, cam ca la referendumul de anul trecut. Suma mai mica decat cea "estimata" de Tariceanu. In plus, pentru europarlamentare, Guvernul a alocat deja 17,5 milioane de euro. In total, votul de la 25 noiembrie va face o gaura in buget de mai bine de 30 de milioane de euro.

Care sunt consecintele?

Pe langa sumele cheltuite, cetatenii romani ar putea fi bulversati de organizarea a doua tururi de scrutin in aceeasi zi - unul pentru europarlamentari, al doilea pentru referendumul pe tema votului uninominal. Insa aceasta pare sa fie si miza liberalilor. Doar ei au incercat sa se foloseasca si de imaginea lui Traian Basescu tocmai in timpul campaniei electorale dinaintea referendumului pentru demiterea sefului statului, punandu-si pe afisele electorale o sigla asemanatoare cu cea a Aliantei DA. Asa cum au ignorat criticile si au organizat referendumul sambata, cand prezenta la vot este, de obicei, mai redusa. Pana acum, tentativele liberalilor de a "fenta" rezultatul voturilor mizand pe fraiereala romanilor au dat rezultatele stiute: PNL, alaturi de PSD si altii care au sustinut suspendarea presedintelui au obtinut, impreuna, un fabulos scor de 20%. Daca impartim cifra la numarul de partide vom ajunge probabil la cifra reala pe care o va obtine PNL la europarlamentare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.