Statele vecine ingheata preturi, reduc taxe, dau subventii, protejeaza grupurile vulnerabile sau descurajeaza exporturile de alimente; Bucurestiul nu are nici macar strategia de contracarare a scumpirilor promisa in vara

Guvernele din aproape toate tarile europene, impreuna cu furnizorii de produse de baza (mai ales alimente), aplica seturi de masuri speciale pentru contracararea scumpirilor provocate de seceta. Guvernul de la Bucuresti s-a limitat doar sa anunte - asta-vara - ca vom avea "o strategie", la toamna, prin care se vor institui masuri fiscale. Toamna a venit, unde e strategia?

Inca din primele luni ale acestei veri, cand seceta se intindea peste Europa, analistii financiari si specialistii pietelor de produse agroalimentare din toate tarile avertizau ca vor urma, in toamna, scumpiri fara precedent la alimentele de baza. Statele europene (din UE sau dinafara) au reactionat diferit la aceste avertismente si acum aplica masuri de contracarare a scumpirilor, pe care altadata le-ar fi considerat extreme sau, cel putin, populiste.

In Rusia, producatorii s-au inteles cu Ministerul Agriculturii sa inghete preturile la produsele de baza; Bosnia-Hertegovina trece la masuri de protectie a grupurilor vulnerabile care ar putea fi afectate de scumpiri; Franta subventioneaza motorina pentru agricultura; italienii au declansat "boicotul pastelor", refuzand sa mai cumpere macaroanele care se tot scumpesc; in fine, Comisia Europeana va reduce taxele la importurile de cereale dinafara UE.

Lista ar putea continua cu tarile de pe alte continente, agentiile internationale de stiri relateaza cum guvernele din China, Egipt, Iordania, Bangladesh sau Maroc reduc sau desfiinteaza diverse taxe care ar putea duce la scumpirea alimentelor, incercand astfel sa nu piarda controlul preturilor. Ce face Romania??
Ca mai toata Europa, si Romania a fost afectata de seceta, dar la noi s-au inregistrat deficite de umiditate nemaiintalnite in istoria recenta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.