Aproximativ 100 de sindicalisti din zootehnie continua si astazi, protestele in fata Ministerului Agriculturii pentru a obtine majorarea subventiilor, pentru ca mai apoi, liderii crescatorilor de animale sa se intalneasca cu ministrul agriculturii Dacian Ciolos

Sindicalistii, membrii ai Agrostar si ai Sindicatului Crescatorilor deTaurine din Romania, picheteaza sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si cer extinderea subventiilor pentru bovine si majorarea acestora. Daca luni sindicalistii au varsat lapte in fata ministerului, iar marti balegar, in aceasta a treia zi de proteste, sindicalistii au adus un vitel la minister.

"Vitelul a implinit deja sase luni si este discriminat fata de un vitel din Uniunea Europeana, deoarece pana la aceasta varsta nu a primit nicio subventie", a declarat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, Dorel Secara.

"Ministerul Agriculturii joaca ultima carte. Daca dupa intalnirea cu ministrul agriculturii de azi, nu obtinem subventiile cerute, ministerul va fi supus la un tir de proteste fara precedent", a declarat de asemenea, presedintele Agrostar, Stefan Niculae.

Niculae a precizat ca daca revendicarile sindicalistilor nu sunt rezolvate, fermierii vor iesi in strada, incepand cu 29 noiembrie.

Liderii crescatorilor de animale s-au intalnit, ieri, cu secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu, insa propunerile ministerului privind subventiile nu au fost acceptate de sindicalisti. Astfel, sindicalistii cer un sprijin financiar de 300 de lei pe cap de bovina, pentru crescatorii cu una sau doua animale, respectiv un sprijn de 1.000 de lei pentru bovinele de rasa. In acest moment, oferta MADR este de a acorda o subventie de 100 de lei pe cap de animal, pentru prima categorie de fermieri, respectiv de 350 de lei pe cap de animal de rasa, informeaza NewsIn.

Sindicalistii cer de asemenea, ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sa efectueze platile in cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului.

In ceea ce priveste cota de lapte, sindicalistii cer eliminarea retinerii de 30% la vanzarea de cota, dar si modificarea metodologiei. Astfel, sindicalistii vor ca fermierilor care realizeaza sub 70% din cota sa nu li se diminueze acest drept, asa cum prevede legea in prezent, ci ei sa fie penalizati doar daca obtin sub 45% din cota.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.