Comisia economica a decis dublarea redeventei petroliere platite de Petrom. Decizia incalca contractul de privatizare si provoaca cheltuieli suplimentare anuale de peste 40 de milioane de euro

Senatorii din Comisia economica au decis ieri cresterea redeventei pentru extragerea petrolului, prevedere care urmeaza sa fie aplicata si companiei Petrom. Potrivit unui amendament votat ieri in comisie si asumat de toti senatorii membri, taxa pe care si Petrom trebuie sa o plateasca statului creste de la 5,6 la 10 euro pe fiecare tona de petrol extras. Acesta este un amendament care modifica o ordonanta a guvernului care scutea Petrom de plata redeventei marite. Amendamentul votat ieri schimba insa contractul de privatizare a Petrom. Un paragraf din contractul semnat intre statul roman si compania OMV prevede obligativitatea ca statul sa nu modifice aceasta redeventa cel putin 10 ani de la momentul privatizarii, adica pina in 2014.

Cu argumente juridice, senatorii Comisiei economice sustin insa ca amendamentul votat ieri nu modifica contractul cu OMV. “Nu este modificat contractul. Contractul de privatizare a fost votat printr-o lege in Parlament. Amendamentul modifica acea lege. Iar Constitutia prevede ca o lege poate fi modificata prin alta lege. Drept urmare, aceasta lege se va aplica si in cazul Petrom”, spune presedintele Comisiei economice din Senat, senatorul PRM Valentin Dinescu. Acesta sustine ca majorarea redeventei este necesara din cauza cresterii pretului petrolului si ca nu va avea efecte asupra majorarii costului carburantilor la pompa.

Pentru Petrom, aprobarea amendamentului in Parlament s-ar constitui intr-o cheltuiala anuala suplimentara de peste 40 de milioane de euro calculata prin inmultirea redeventei suplimentare cu productia Petrom, de 25.000 de tone pe zi. Compania a ripostat imediat si a precizat intr-un comunicat ca “o eventuala decizie luata pe baza acestei recomandari ar incalca prevederile contractului de privatizare, contract ratificat printr-o lege aprobata de Parlamentul Romaniei”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.