Chestorul Gheorghe Popa a fost investit oficial la sefia Inspectoratului General al Politiei Romane dupa mai multe tergiversari. Seful Politiei Romane declara in interviul acordat Jurnalului National ca va lupta impotriva "nepotismelor" din institutia pe care o conduce.

Acesta isi propune transformarea Politiei Romane intr-o unitate de elita, prin promovarea politistilor competenti.

- Jurnalul National: Care sunt schimbarile pe care ar trebuie sa le faca Politia Romana acum, ca ne-am integrat in UE?

Gheorghe Popa: Din experienta tarilor care au aderat la Uniunea Europeana si din practica judiciara cu care ne confruntam acum sunt doua aspecte care trebuie sa stea in atentia Politiei Romane. In primul rand, criminalitatea itineranta, pentru ca, asa cum se observa in ultima perioada de timp, unii concetateni comit infractiuni in spatiul european. In acest sens am facut un pas prin crearea unor structuri care vor fi specializate numai pentru gestionarea acestui gen de criminalitate. Va fi o structura la nivelul Inspectoratului General al Politiei care va coordona compartimente create la nivelul fiecarui judet. In al doilea rand, migratia de persoane, pentru ca trebuie sa ne asteptam acum ca in Romania sa vina cetateni la munca, din statele care nu fac parte din Uniunea Europeana. Noi deja ne-am gandit la aceste aspecte, si in strategia Politiei Romane pentru urmatorii doi ani acestea reprezinta prioritati.

Constituire
- Jurnalul National: Suntem pregatiti sa aderam la spatiul Schegen?

Cu siguranta. Zilele trecute am avut prima evaluare cu privire la stadiul in care se afla Politia Romana si cu privire la masura in care raspunde exigentelor pentru aderarea la spatiul Schengen. Acum apare o alta etapa pentru Politia Romana, anume aderarea la spatiul Schengen, unde noi avem foarte multe de facut in planul cooperarii politienesti, in planul pregatirii profesionale, unde politistul de la postul de politie comunal trebuie sa stie ce inseamna Schengen, care sunt culoarele prin care se realizeaza cooperarea politieneasca si cum poate sa gestioneze bazele de date pe care le are Politia Romana. In urma evaluarii vom face un plan de masuri prioritare. Am dat deja o dispozitie de constituire a unui grup de lucru permanent din specialisti de la directia de combatere a crimei organizate, directia de investigatii criminale, directia de relatii internationale, care se vor ocupa numai de problema aderarii in spatiul Schengen.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.