Presedintele Traian Basescu a decorat, astazi, trei rromi care au fost deportati in Transnistria in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, citindu-le acestora un mesaj de iertare in limba romani, informeaza NewsIn.

Dumitru Tranca, Traian Grancea si Ion Minutescu sunt cei trei decorati cu Ordinul national "Serviciul credincios" in grad de cavaler, in cadrul unei ceremonii la care au fost prezenti reprezentanti ai minoritatii rome, printre care Florin Cioaba, parlamentarul Nicolae Paun si cantareata Gabi Lunca.

"Iertati-ne, fratilor si surorilor pentru ce a fost, iar viitorul Romaniei il vom construi frumos impreuna", a afirmat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a decorat de asemenea, marti, 16 octombrie, mai multi membri ai Comunitatii Evreiesti din Romania, victime ale Holocaustului, din care numai 11 au fost prezenti la Cotroceni, aratand ca acesta este un gest de reparatie morala, insuficient pentru suferinta indurata.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca prin comemorarea Zilei Holocaustului din Romania se doreste cinstirea suferintei si memoriei martirilor, victime ale persecutiei sistematice, ale ideologiei urii si ale unei politici antisemite. "Evenimentele tragice carora le-au cazut victime membrii comunitatii evreiesti din Romania, cat si membrii altor comunitati, in special ai comunitatii rrome, au reprezentat consecinta unei perioade in care politica statului a constat in adoptarea unei legislatii rasiale, ofensive si antidemocratice, pe fondul unei lipse acute de spirit civic si al predominantei sentimentelor xenofobe", a spus seful statului.

Presedintele a adaugat ca astazi, spre deosebire de trecut, avem constiinta responsabilitatii in fata istoriei, amintindu-ne de crimele si ororile impotriva evreilor. Traian Basescu a subliniat ca ne revine tuturor responsabilitatea de a cunoaste si evalua trecutul, dar si de a combate manifestarile xenofobe si antisemite, prin aplicarea legii.

La ceremonia de astazi, a fost prezent, de asemenea, si ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, informeaza Realitatea TV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.