Ministerul Justitiei (MJ) a organizat, in perioada iulie-august 2007, un concurs pentru ocuparea unor posturi de consilieri juridici asimilati magistratilor, functii platite cu pina la 7.000 de lei si care, pe linga stabilitate, presupun locuinta de serviciu, pensie de magistrat si decontari. Cu o luna inainte de examen, Regulamentul de concurs a fost schimbat de ministrul Tudor Chiuariu prin excluderea unor aliniate si introducerea altora noi, modificari care au facut examenul mult mai simplu. Printre beneficiarii concursului se numara doi proaspat angajati ai MJ, adusi de Chiuariu. Unul dintre ei este Iuliana-Laura Scantei, care anul trecut era consilier juridic la o firma de asigurari. Ea s-a angajat apoi consilier la Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), pe vremea cind acest organism era condus de Chiuariu, dupa care a fost numita, succesiv, consilier al ministrului Justitiei, secretar general adjunct cu delegatie si, de citeva luni, in urma concursului, consilier juridic asimilat magistratilor.

Cealalta protejata a ministrului este Andreea Istrati, care in 2006 era grefier la Curtea de Apel Iasi. Dupa ce a fost numit ministru, Chiuariu si-a facut-o consilier personal, pozitie la fel de efemera ca si cea de ministru. Dupa concursul cu regulile modificate, Istrati a devenit si ea consilier juridic asimilat magistratilor. Astfel, cele doua foste consiliere ale lui Chiuariu ocupa acum posturi de unde pot pleca abia la pensie, in urma unui concurs controversat, singurul pe care l-au sustinut de cind au venit in minister. Cu nota 8,06, Andreea Istrati a fost incadrata la Directia Analiza si Avizare Acte Normative, iar Iuliana-Laura Scantei, cu nota 9,24, la Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare. In total, la concurs au fost 21 de candidati admisi.

Chiuariu a modificat Regulamentul de concurs in luna iunie: a eliminat probele la limba straina si disciplina de specialitate, ambele fiind probe scrise. Au ramas doar proba scrisa de cunostinte si interviul. Apoi, din regulament a disparut comisia de organizare a concursului, cea care tria candidatii (primea si verifica dosarele acestora), atributii care acum au trecut direct in subordinea lui Chiuariu. Insa cea mai importanta modificare se refera la introducerea in articolul 6 a unui nou aliniat, care permite includerea in comisiile de examinare a doua categorii noi de persoane: a „magistratilor detasati in Ministerul Justitiei“, precum si „a altor specialisti“. Acest nou aliniat i-a folosit lui Chiuariu atunci cind, printr-un ordin de ministru, a alcatuit celelalte comisii pentru acest concurs. Daca pina acum din comisii faceau parte specialisti din Departamentul Resurse Umane al Ministerului si reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la concursul din iulie-august, candidatii au fost examinati doar de magistrati adusi de Chiuariu in minister si de simpli avocati, lucru permis de completarea „si a altor specialisti“.

Conform unor surse din minister, din Comisia de examinare a cunostintelor teoretice au facut parte: Oana Andrea Schmidt Haineala, prim-procuror la Parchetul de pe linga Tribunalul Bacau, adusa de Chiuariu in minister, in 2007, pe post de director la Directia pentru relatia cu Ministerul Public, Constantin Zaharia-Lefter, avocat de la Iasi, adus in minister pe post de consilier al ministrului, si Monica Boboc, magistrat-asistent la ICCJ, detasata la minister ca director adjunct la Directia resurse umane si relatia cu CSM.