Presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost pus oficial sub acuzare astazi de catre procurorii Parchetului instantei supreme, in cazul Petromidia.

Omul de afaceri, dat in consemn la frontiera, sustine ca acuzatiile aduse impotriva sa sunt nefondate si tendentioase.

Referitor la prima acuzatie, legata de neindeplinirea obligatiilor investitionale, din primul an dupa privatizarea rafinariei, Patriciu a spus ca, daca aceasta ar fi reala, rafinaria nu ar fi putut sa se transforme dintr-un producator cu pierderi intr-o societate profitabila in 2003 si 2004.

Pe de alta parte, referindu-se la imprumuturile dintre rafinarii, el a spus ca acestea sint "o cutuma practicata" si ca toate schimburile care au vizat 22 de mii de tone de petrol au fost evidentiate in procese-verbale, dar ca nu a fost nevoie de acte de vanzare-cumparare. El a sustinut ca, in conditiile in care produsele erau in custodia Oil Terminal, acestea erau destinate exportului.

Referitor la cea de a treia acuzatie, privind neinregistrarea in contabilitate a unor operatiuni financiare, Patriciu a explicat ca aceasta invinuire a fost facuta in baza unui act al Garzii Financiare, care a efectuat un control la rafinarie.

Patriciu a explicat ca livrarea anumitor produse, operatiuni care au facut obiectul controlului Garzii Financiare, a fost facuta in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti.

Dinu Patriciu a venit, din proprie initiativa, la Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie, desi era citat doua zile mai tarziu. El a declarat ca, in perioada urmatoare, procurorii urmeaza sa administreze probe si sa faca expertizele necesare.

El a declarat ca va mai reveni la audieri in 12 aprilie.

Conducerea Petromidia la interogatoriu

Alte trei persoane din conducerea rafinariei Petromidia s-au prezentat astazi la Parchetul instantei supreme, pentru a li se prezenta acuzatiile ce li se aduc si pentru a li se solicita lamuriri.

Cele trei persoane care au venit la Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie sint Alexandru Nicolcioiu - presedintele Consiliului de Administratie al SC Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia), Florin Eric Chis (fost director general la Petromidia, actual vicepresedinte al grupului Rompetrol si director general al Rompetrol Petrochemicals) si Constantin Adrian Volintiru (director financiar al rafinariei Petromidia).

De asemenea, un alt membru in conducerea Rompetrol, Elena Dobre, este asteptat sa soseasca la sediul Parchetului instantei supreme.

Dosarul privind activitatea SC Rompetrol - Rafinaria Petromidia SA este cercetat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism de la Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ancheta vizeaza modul de privatizare a SC Petromidia SA si de stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata, valoarea comerciala reala si instrainarea activelor rafinariei catre societatile din grupul Rompetrol.

Cercetarile mai vizeaza modul de inregistrare in evidenta contabila a societatii a unor venituri in valoare de 971 de miliarde de lei. Potrivit sursei citate, acesti bani ar reprezenta venituri neinregistrate provenite din vanzarea unor produse finite, a altor "produse finite" date cu imprumut altor rafinarii fara documente de livrare si facturi stornate.

Procurorii vor sa stabileasca daca nu cumva a fost schimbata destinatia sumei de 4.837 de miliarde de lei reprezentand taxa de drum (incasata prin stopaj la sursa) si daca nu cumva aceasta a fost folosita in interes propriu, pentru firmele din grupul Rompetrol, precizeaza Ministerul Public.

Potrivit aceleeasi surse, cercetarile privind activitatea SC Rompetrol - Rafinaria Petromidia SA se incadreaza in anchetele desfasurate in zona afacerilor cu petrol. Procurorii deruleaza anchete la rafinariile Rafo, Carom, Petromidia, Astra si Vega, privind raporturile comerciale cu mai multi beneficiari ai produselor petroliere: SC Dany Group SA, Grupul de Firme VGB, SC Star Com Oil SRL, SC Best Auto SRL.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.