Co-presedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, a declarat astazi, ca presedintele Consiliului de Administratie al TVR, Alexandru Sassu, trebuie sa demisioneze, intrucat nu a permis difuzarea integrala a inregistrarilor cu ministrul agriculturii, si a ingradit astfel, libertatea presei.

„Intr-o societate democratica, libertatea presei nu poate fi ingradita. Acest precept este valabil si in cazul difuzarii de catre directia de stiri a TVR a filmului care prezenta imagini privindu-l pe ministrul Decebal Traian Remes. Cenzurarea de catre presedintele Consiliului de Administratie al TVR, Alexandru Sassu, a difuzarii integrale a filmului, se constituie intr-un precedent periculos si este inacceptabil. Ca urmare, Liga Pro Europa solicita ca dl. Alexandru Sassu sa-si prezinte demisia”, a declarat Smaranda Enache.

Pe de alta parte, Samaranda Enache considera ca, avand in vedere ca imaginile difuzate erau in posesia uneia din institutiile de prima importanta pentru apararea statului de drept, este de maxima urgenta stabilirea modului cum aceste imagini au fost sustrase din institutia respectiva si identificarea celor care s-au facut vinovati de aceasta fapta.

„Daca nu se vor identifica cei vinovati de sustragerea materialului si transmiterea lui catre TVR, se aduce un grav prejudiciu credibilitatii acestor institutii care pot fi banuite ca permit in mod permanent scurgeri de informatii catre terti, se implica in disputele politice si pun in pericol functionarea statului de drept si chiar siguranta nationala”, a declarat Enache, dupa cum informeaza NewsIn.

Liga Pro Europa cere ca la nivelul fiecarei institutii care detinea imaginile care s-au difuzat la TVR si pe Internet sa se efectueze anchete, iar rezultatul lor sa fie facut public in maximum 30 de zile.

„Acest caz repune pe tapet chestiunea depolitizarii complete a organismelor de conducere si coordonare din presa. Solicitam Guvernului Romaniei sa propuna o noua legislatie privind numirea Consiliului de administratie al TVR si al CNA, Societatea Romana de Radio. Numirea membrilor acestor organisme pe criterii politice sau de catre institutii ale statului trebuie sa inceteze”, a cerut reprezentanta LPE.

Din punct de vedere al deontologiei presei, Enache spune ca ar fi de dorit ca jurnalistii care lucreaza in organismele de presa publice, finantate de la bugetul national, sa-si impuna o conduita adecvata de echidistanta si corectitudine fata de toate fortele politice si sa evite sa devina militanti pentru una sau alta din taberele politice. „In cazul de la TVR, din pacate, jurnalistii implicati, intre ei Rodica Culcer, care publica in mod curent si in alte publicatii, practica un jurnalism angajat, de baricada. Ei trebuie sa aiba cinstea sa aleaga intre militantismul personal si codul deontologic al media publice”, a afirmat Smaranda Enache.

Criticile LPE, se inscriu in contexutul nnumeroaselor discutii pe care le-a provocat, difuzarea de catre postul public de televiziune miercuri seara, 10 octombrie, in "Jurnalul TVR", mai multe inregistrari audio si video cu fostii ministrii ai agriculturii Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, din care reiese ca Decebal Traian Remes primeste un plic in care se presupune ca s-ar afla suma de 15.000 de euro.

Presedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu, a declarat in urma acestui eveniment ca prezentarea de catre TVR a imaginilor nu a reprezentat un demers jurnalistic corect si ca, prin modul de formulare a comentariului, sensul informatiei a fost deformat de catre autorul si realizatorul stirii.

Directorul TVR a mai spus ca postul public nu ar fi trebuit sa difuzeze imaginile si ca difuzarea unor inregistrari similare nu este corecta si legala pana la lamurirea situatiei.

Directorul Directiei Stiri a TVR, Rodica Culcer, a declarat, pe de alta parte, in cadrul "Jurnalului TVR" de la ora 19.00, ca televiziunea publica nu difuzeaza si alte inregistrari cu ministrul Decebal Traian Remes pentru ca i se interzice pe cale ierarhica. Intrebata, la finalul interventiei sale in jurnal, daca este de acord ca postul sa difuzeze partea a doua a inregistrarii cu ministrul Decebal Traian Remes, care era pregatita in regie, Rodica Culcer a raspuns "seful nostru a spus ca nu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.