Securitatea a pus pe foc, in data de 23 decembrie 1989, trecutul a 16 inalti ierarhi, printre care si pe cel al Prea Fericitului Daniel

Patriarhul Daniel a primit ieri decizie de necolaborare ca politie politica din partea Colegiului CNSAS, deoarece nu exista nici un dosar pe numele sau. Numele Preafericitului figureaza, insa, pe lista dosarelor de inalti ierarhi arse de Securitate la Revolutie.

Cele 16 dosare distruse pe 23 decembrie 1989 nu au mai fost gasite, SIE comunicandu-le celor de la CNSAS ca nu poseda nici un document referitor la persoanele de pe acea lista. Surse din cadrul Colegiului ne-au explicat ca pot exista doua motive pentru care dosarele au fost arse: fie s-a dorit conspirarea inaltilor ierarhi, care este posibil sa fi ramas in sistem, ca ofiteri acoperiti; fie Securitatea a distrus dosarele pentru ca nu erau finalizate, protejandu-si oamenii care au lucrat la ele. Tot ieri, episcopul de Arges, Calinic Argatu, a primit verdict de politie politica, iar dosarul episcopului de Arad, Timotei Seviciu, si cel al episcopului de Sibiu, Visarion Rasinareanul, au fost amanate pentru saptamana viitoare.

Surse din CNSAS ne-au declarat ca alaturi de Patriarh, pe lista dosarelor arse la Revolutie, mai apar Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit romano-catolic de Bucuresti, Nifon Mihaita, arhiepiscop de Targoviste, dar si rectorii institutiilor teologice din perioada comunista si alti inalti ierarhi care au trait in diaspora inainte de 1989. Mircea Dinescu a anuntat in urma cu doua luni ca a gasit o copie a unui proces verbal al SIE, in care se precizeaza ca un numar de 16 dosare ale unor inalti ierarhi au fost arse pe 23 decembrie 1989. Dinescu a spus in repetate randuri ca procesul de conspirare a dosarelor la Revolutie face imposibil ca CNSAS sa cunoasca situatia din aceste dosare.

25 de decizii de necolaborare

Lipsa unor informatii suplimentare din aceste dosare a facut posibil ca CNSAS sa dea ieri 25 de decizii de necolaborare ca politie politica pentru inalti ierarhi, intre care si Patriarhul Daniel. Cazimir Ionescu a declarat ca, in sfarsit, se dovedeste ca s-a exercitat in mod nejustificat o presiune asupra inaltilor ierarhi. In schimb, Mircea Dinescu l-a contrazis chiar pe scarile Colegiului pe colegul sau si a spus ca "este de necrezut cum un om care a lucrat in strainatate sa nu se fi ciocnit de Securitate si ca ramane un semn de intrebare asupra acestor dosare". El a spus ca deciziile de necolaborare au fost date pentru ca SIE nu a mai trimis nici un document care sa ii vizeze pe cei pentru care s-au luat decizii ieri. In cazul in care apar elemente noi, CNSAS are posibilitatea de a le redeschide pentru a da noi verdicte.

Si episcopul de Arges a turnat

Episcopul de Arges, Calinic Argatu, a primit decizia de colaborare ca politie politica cu fosta Securitate, conform unor surse din CNSAS. Acesta are dreptul sa depuna o contestatie la decizia Colegiului in termen de 30 de zile. Sursele citate ne-au declarat ca pentru episcopul Timotei Seviciu, voturile au fost impartite in mod egal, iar in cazul episcopului Rasinareanul au fost cinci pentru politie politica, trei impotriva si doua abtineri. Cazurile celor doi au fost amanate pentru saptamana viitoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.