Astazi este ultima zi in care se pot depune proiectele pentru licitatia de cerere de oferta, in vederea stabilirii celui care va organiza si va produce anul acesta concursul national „Eurovision“

Ideea a fost lansata in cadrul unei sedinte a Consiliului de Administratie al TVR, iar Comitetul Director a pus-o in practica, desi actualul si aproape „eternul“ producator Dan Manoliu depusese deja un proiect pentru care sustinea ca are un sponsor care e dispus sa ofere o suma mare de bani. Surse din interiorul Televiziunii Romane ne-au declarat ca cel putin trei producatori vor incerca sa-l „detroneze“ pe Manoliu si ca acestia sunt Liana Sandulescu, Ioan Duma si Mioara Negescu. Ramane de vazut in zilele urmatoare daca se va schimba ceva in organizarea concursului „Eurovision“, avand in vedere ca la ultima editie a fost cea mai vizionata, dar si cea mai plina de scandaluri si suspiciuni.

In urma unei propuneri lansate la rubrica „Diverse“ a unei sedinte a Consiliului de Administratie al Televiziunii Romane, Comitetul Director a hotarat ca toate proiectele de anvergura ale postului national sa fie atribuite spre organizare in urma unei licitatii de cerere de oferta. In aceasta categorie se inscriu si organizarea, si productia concursului national care stabileste interpretul ce ne va reprezenta anul viitor la Eurovision. Astazi este ultima zi in care se pot depune proiectele, iar surse din interiorul Televiziunii Romane sustin ca deja s-au inscris in competitie trei producatori: Liana Sandulescu, Ioan Duma si Mioara Negescu, dar n-ar fi exclus sa apara si propuneri din afara. Fiecare dintre ei urmeaza sa vina cu o noua versiune de regulament sau de imbunatatire a acestuia, sa prezinte costuri mai scazute si sa dea un suflu nou concursului national. De unde tragem concluzia ca Dan Manoliu nu mai detine automat monopolul producerii show-ului. Ceea ce nu e neaparat o mare tragedie, daca stam sa ne gandim ca anul acesta a organizat editia cu cele mai mari scandaluri si suspiciuni, unde am „ales“ pana am „cules“ si ne-am dus la Eurovision cu o trupa de care n-a mai auzit nimeni nimic de atunci incoace. Ca sa nu mai vorbim de emisiunile pe care ni le arata in momentul de fata pe post! Faptul ca organizarea concursului Eurovision a fost scoasa la licitatie nu l-a lasat rece pe Dan Manoliu, care trece prin stari contradictorii, de la mirarea ca se organizeaza licitatia - desi prezentase un proiect la care „lipise“ si un sponsor gras - pana la stari de falsa usurare, gen „lasa sa mai organizeze si altii, sa vada cat de greu este“. Usor nu este sa organizezi „Eurovisionul“, dar nici imposibil sa scoti ceva mai bun, mai putin costisitor, unde sa nu mai fie nevoie sa inchiriezi tehnica de la altii pentru trei spectacole, cu costuri de zeci de mii de euro, cand poti organiza o singura finala de calitate. Si dupa cum e zicala aia despre speranta care moare ultima, la fel speram si noi ca in ceea ce priveste „Eurovisionul“ se va schimba ceva, pe criteriul unor idei de calitate si rentabilitate, desi, pana la urma, rentabilitatea nu ar trebui sa fie pe primul loc, ci echipa si onestitatea ei. Va vom tine la curent cu rezultatul licitatiei.

Romania a debutat la Eurovision in 1994
In istoria de 51 de ani a Concursului International Muzical Eurovision, Romania a participat de 11 ori. In 1993, Dida Dragan a interpretat piesa „Nu pleca“, insa nu a trecut in faza finala, astfel, tara noastra si-a facut debutul oficial, in acest concurs, abia in 1994, fiind reprezentata de Dan Bittman, cu piesa „Dincolo de nori“. Acesta s-a clasat, insa, pe locul 21, in timp ce Irlanda castiga pentru a treia oara consecutiv marele premiu. De atunci, Romania a fost prezenta in competitie, cu exceptia anilor 1995, 1997, 1999 si 2001. Printre artistii care ne-au reprezentat la Eurovision se mai numara Monica Anghel, Malina Olinescu, Taxi, Sanda Ladosi sau Luminita Anghel & Sistem.

Malina Olinescu, cel mai mare esec romanesc

In cei 11 ani de participare la acest concurs, prestatiile artistilor romani au cunoscut suisuri si coborasuri. Astfel, cel mai mare esec cunoscut de un artist roman la Concursul Muzical Eurovision este cel al Malinei Olinescu. Cantareata a participat la editia din 1998, organizata la Birmingham, Anglia, cu piesa „Eu cred“. Aceasta s-a clasat, in semifinala, pe locul 22 si nu a primit decat 6 puncte. Olinescu este urmata de esecul din 1996 al Monicai Anghel & Sincron, care nici macar nu au ajuns in finala cu piesa „Ruga pentru pacea lumii“, clasandu-se pe locul 29 si obtinand numai 11 puncte. Nici Dan Bittman nu s-a lasat mai prejos. La debutul „oficial“ al Romaniei la Eurovision, piesa „Dincolo de nori“ a primit, in semifinala, 14 puncte si s-a clasat pe locul 21.

Luminita Anghel si Traistariu,succese de milioane

De departe, cea mai de succes prezenta romaneasca la Eurovision a fost cea a Luminitei Anghel impreuna cu trupa Sistem. Piesa „Let me try“ s-a clasat pe locul trei si a cumulat trei din cele 12 puncte in finala de la Kiev, Ucraina, 2005. Un an mai tarziu, la Atena, Mihai Traistariu facea furori cu piesa „Tornero“. In final, aceasta s-a clasat pe locul 4, primind 172 de voturi din partea publicului. In urma acestei reusite, cota lui Traistariu a crescut, numarul de concerte pe care acesta le sustine pe an a ajuns la 180, iar aceasta piesa i-a adus aproximativ 2 milioane de euro. In 2002, Monica Anghel si Marcel Pavel s-au clasat pe locul 9, cu piesa „Tell me why“, iar in 2003, Nicola (Nicoleta Alexandru) ocupa locul 10 cu piesa „Don't break my heart“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.