Presedintele Traian Basescu nu este de acord ca parlamentarii sa iasa la pensie mai devreme decat restul populatiei. In acest sens, seful statului a trimis vineri Parlamentului cererea de reexaminare privind Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor

Proiectul normativ retrimis Legislativului prevede ca varsta de pensionare a parlamentarilor sa fie de 63 de ani, iar stagiul de cotizare, atat pentru barbati, cat si pentru femei, sa fie de 30 de ani. "Regimurile speciale - cu deosebire in cazul parlamentarilor, adica al reprezentantilor alesi ai cetatenilor - trebuie sa difere in cat mai mica masura de regimul general, respectiv de regimul aplicat restului populatiei", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Basescu crede ca indicatorul varstei de pensionare si al duratei stagiului de cotizare trebuie sa fie identice cu nivelul cel mai inalt stabilit pentru acest indicator prin legea generala a pensiilor, adica prin Legea nr. 19/2000: varsta de pensionare sa fie de 65 de ani, iar stagiul de cotizare sa fie de 35 de ani.

Evolutia demografica

Seful statului a explicat ca la baza deciziei sale stau o serie de argumente sociologice care nu trebuie sa treaca neobservate. "Evolutia demografica ingrijoratoare care s-a inregistrat in Romania in ultimii 17 ani si care se caracterizeaza, in principal, prin reducerea numarului populatiei si, mai ales, prin reducerea ratei fertilitatii totale" este unul dintre motivele pentru care Traian Basescu a cerut pensionarea parlamentarilor la 65 de ani. In paralel cu aceste fenomene, a explicat seful statului, "se inregistreaza imbatranirea populatiei, ca expresie a cresterii ponderii populatiei mai in varsta in totalul populatiei, reducerea numarului si a ponderii populatiei active, cresterea varstei medii a populatiei active". In sustinerea propunerii sale, Basescu a adaugat ca tendinta europeana este de marire a duratei legale de viata activa (implicit a varstei de pensionare) si de crestere a ratei de participare pe piata muncii a persoanelor considerate statistic a fi in varsta.

PNL - pro, PSD - contra

Presedintele Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala din Senat, liberalul Tiberiu Prodan, a spus ca "noi (PNL, n.r.) trebuie sa incercam sa ridicam pragul de pensie". "Eu sper ca la reexaminare sa treaca (in varianta sefului statului, n.r.)", a adaugat senatorul liberal. Cat despre motivul care a stat la baza reducerii varstei de pensionare, liderul Comisiei senatoriale pentru munca a spus ca "era vorba de egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati, pentru ca la femei, pe celelalte paliere, era de 62, 63 de ani".

De cealalta parte, membru in Comisia de munca si protectie sociala din Camera Deputatilor, pesedistul Filonas Chis, a spus ca "opinia mea este ca 65 de ani ar crea o anumita dificultate pentru femei, pentru care pragul este de 60 ani".

Ion Cindrea: fara favoritisme

Deputatul PSD Ion Cindrea, membru in Comisia pentru munca si protectie sociala a Camerei, a spus ca nu este de acord cu micsorarea pragului de pensionare al parlamentarilor. Motivul: Cindrea nu vrea niciun privilegiu pentru parlamentari. "Eu de la inceput toate prevederile speciale pentru parlamentari nu le-am votat, am spus ca parlamentarii nu trebuie sa aiba prevederi speciale", a spus liderul departamentului de politici sociale al PSD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.