Sarbatoarea Hramului Sfintei Parascheva este un prilej de a face comert cu blanuri, dar si cu obiecte de cult
Iasiul este in fierbere. Zecii de mii de credinciosi au sosit deja pentru a se inchina in fata moastelor Sfintei Parascheva si ale Sfantului Ioan Gura de Aur. Oficialitatile asteapta pana duminica un milion de pelerini, dar si multi politicieni dornici de o "baie de multime".
Sarbatoarea Hramului Sfintei Parascheva este, in fiecare an, motiv de campanie electorala. La acest eveniment, o multime de politicieni sunt asteptati la Iasi. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, noua ministri din Cabinetul Tariceanu, printre care Bogdan Olteanu, Dan Motreanu si Adrian Iorgulescu, presedintele PSD, Mircea Geoana, Elena Udrea, Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Cezar Pedra, dar si George Becali, printul Dimitrie Sturdza si ambasadorul Italiei in Romania.
Autoritatile iesene se asteapta ca orasul sa devina un veritabil furnicar, drept pentru care, in functie de amploarea evenimentelor, circulatia auto, care deja a fost data peste cap, va putea fi restrictionata. Drumuri din Iasi care in mod obisnuit se parcurg in 10-15 minute se strabat, acum, in-tr-un timp dublu.
Furnicar pe strazile Iasiului
Momentul mult asteptat in aceste zile de sarbatoare a avut loc ieri-dimineata. Dupa o slujba oficiata de un sobor condus de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, raclele cu moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Ioan Gura de Aur au fost scoase din Catedrala Mitropolitana si purtate in pelerinaj pe strazile Iasiului. Apoi au fost asezate pe catafalc, in fata Mitropoliei, pentru ca miile de pelerini sa se poata inchina.
Coada kilometrica formata din oameni spre Catedrala Mitropolitana este in crestere cu fiecare minut care trece. Stradutele din spatele Mitropoliei sunt pline la refuz de pelerini. Pentru a avea sub control multimea, autoritatile locale au impanzit orasul cu un efectiv de 1.500 de jandarmi si politisti comunitari.
Cateva sute de jandarmi si politisti au ca obiectiv de supraveghere un areal restrans: Mitropolia si strazile adiacente.Oamenii sunt dispusi sa stea in picioare zile intregi, doar-doar ruga facuta in fata raclelor cu moaste le va alunga necazurile si nenorocirile din familie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.