Freedom House apreciaza ca ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, devine un adevarat pericol pentru Romania, riscand activarea clauzei de salvgardare in insistenta sa de a discredita DNA si califica drept "intimidare" anuntul ministerului de a sesiza parchetul in legatura cu auditul organizatiei.

Freedom House apreciaza ca anuntul Ministerului Justitiei potrivit caruia a fost sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de casatie si Justitie in legatura cu auditul Freedom House "este o simpla incercare de a intimida societatea civila in general, si membrii Initiativei pentru o Justitie Curata, in particular".

Tudor Chiuariu, a acuzat, pe 23 septembrie Freedom House si pe predecesorul sau, Monica Macovei, ca ar fi trucat o licitatie prin care evaluarea asupra luptei anticoruptie din 2005 ar fi avut ca scop eliminarea conducerii fostului PNA si aducerea in fruntea DNA a unor persoane care au putut fi controlate in acest fel. El a spus ca lupta anticoruptie s-ar fi bazat pe o licitatie trucata, intrucat raportul de audit cerut de UE si elaborat de Freedom House ar fi fost lansat in 2004, in timp ce Ministerul Justitiei a organizat o licitatie in acest sens in 2005.

Acuzatiile lui Chiuariu au aparut insa, chiar cu o zi inainte ca la Palatul Cotroceni, Comisia prezidentiala sa inceapa analiza asupra solicitarii DNA de anchetare a sa, in afacerea Posta Romana.

Freedom House mai precizeaza ca a facut publice documentele care arata ca procedura de cerere de oferte a fost respectata si ca afirmatiile ministrului Chiuariu sunt false. Organizatia a mai sustinut ca Initiativa pentru o Justitie Curata, ai carei membri fondatori sunt si reprezentantii Freedom House va continua sa monitorizeze evolutia sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei, sanctionand public orice abuz al ministrului justitiei sau clasei politice impotriva independentei magistratilor.

"Consideram ca ministrul Chiuariu, in insistenta lui de a discredita Directia Nationala Anticoruptie, devine un adevarat pericol pentru Romania, riscand activarea clauzei de salvgardare pe domeniul justitiei si revenirea la o stare de impunitate a demnitarilor si politicienilor", se arata intr-un comunicat al Freedom House transmis marti Newsin.

Freedom House Romania si-a exprimat dezamagirea fata de atacurile nefondate ale ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, aratand ca valoarea contractului de audit a fost sub 40.000 de euro si nu avea nevoie de licitatie. Intr-un comunicat remis Agentiei NewsIn, Freedom House arata ca declaratia acuzatoare a lui Tudor Chiuariu ar cuprinde "numeroase inexactitati sau chiar falsuri".

"Consideram ca incercarile de intimidare ale ministrului asupra organizatiilor neguvernamentale se inscriu pe aceeasi linie cu atacurile recente asupra DNA. Il asiguram insa ca organizatia Freedom House va continua sa monitorizeze si sa isi exprime punctele de vedere, chiar daca acestea vor fi critice, cu privire la evolutiile din domeniul justitiei si luptei anti-coruptie", mai precizat Freedom House.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.