Tribunalul Bucuresti a decis ca fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Muresan sa nu paraseasca Baia Mare. Actualul ministru, Decebal Traian Remes, asteapta inca sa afle ce calitate are in dosar

Fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Muresan va fi judecat in libertate. Tribunalul Bucuresti a decis aseara ca interdictia parasirii localitatii de domiciliu este o masura mult mai potrivita decat arestarea fostului ministru taranist.

De asemenea, Muresan nu are voie sa ia legatura cu o serie de persoane impuse de judecatori. Decizia a fost atacata de DNA la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care urma sa ia o decizie noaptea trecuta.
Ioan Avram Muresan a ajuns din nou in vizorul justitiei, dupa ce in urma cu patru ani facea obiectul unui dosar de deturnari fabuloase de fonduri. De aceasta data, in dosar se pare ca se intentioneaza si cercetarea actualului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes.

Invitat la DNA pentru maine, 9 octombrie a.c., Ioan Avram Muresan a fost luat pe sus de procurori inca de sambata si propus pentru arestare. Dupa peste 24 de ore de ancheta si judecata, Muresan a fost pus in libertate. Conform unor surse judiciare, Muresan a fost citat pentru maine la DNA, insa si-a cumparat bilet de avion pentru a pleca din tara.
El intentiona sa plece cu afaceri in Azerbaidjan. Ioan Avram Muresan este acuzat de complicitate la cumparare de influenta dupa ce ar fi inlesnit, conform DNA, "transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 RON si a sumei de 15.000 euro de la invinuitul Ciorba Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului roman, pentru ca acesta din urma sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii publice organizate de institutii aflate in subordinea demnitarului". Gheorghe Ciorba este administratorul mai multor firme din Satu Mare, printre care si Mitrutcom SRL, care are ca obiect de activitate, printre altele, silvicultura si exploatarile forestiere.

Unde ajungeau carnea, palinca si euro?

Muresan este acuzat de complicitate la cumparare de trafic de influenta, iar demnitarul despre care face vorbire DNA ar trebui sa fie acuzat de trafic de influenta. Atunci unde ajungeau palinca si carnea in valoare de 1.500 RON si cei 15.000 de euro, precum si autoturismul de lux Audi Q7, pe care omul de afaceri Gheorghe Ciorba le promisese in schimbul castigarii unor licitatii?
Cert este ca Remes, personal, nu organiza licitatii, pentru astfel de activitati existand o comisie special instituita. Daca Remes este deja beneficiarul mitei, de ce DNA nu a facut cerere de aviz pentru cercetarea ministrului la Cotroceni?

Chiar daca Legea raspunderii ministeriale a fost modificata, iar membrii Comisiei Speciale vor fi schimbati cu judecatori, aceasta nu echivaleaza cu desfiintarea institutiei, iar seful DNA putea cere aviz. DNA nu a confirmat oficial cercetarea penala a ministrului agriculturii, ba mai mult a infirmat ca ar fi cerut aviz de la Cotroceni pentru declansarea urmaririi penale pe numele lui Remes.
In decembrie 2003, fostul procuror in cadrul PNA Alexandru Chiciu l-a trimis in judecata pe Ioan Avram Muresan, dupa ce fostul ministru a fost la un pas de a fi adus cu politia la audieri. In momentul trimiterii in judecata, Muresan era acuzat de deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si de fals intelectual.

Remes: se incearca discreditarea mea

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat, ieri, la Realitatea TV, ca nu are un raspuns legat de informatiile potrivit carora ar fi fost destinatarul unor bani si bunuri ce fac obiectul unui dosar penal. "Nu am un raspuns. Voi afla si eu, probabil mai tarziu decat dumneavoastra (n.r. presa) pentru ca intotdeauna aveti cum sa va informati inainte", a declarat ministrul agriculturii.
El a adaugat ca Ioan Avram Muresan a constituit o tinta politica la un moment dat. "Probabil acum, datorita unor iesiri ale mele, pot constitui si eu si sa se incerce o compromitere a mea legandu-ne unul de altul", a declarat Remes. Reamintim ca ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a afirmat, intr-o emisiune tv, ca DNA nu asculta numai telefoanele ministrilor, ci si pe cele ale sotiilor si prietenelor si consilierilor acestora. "Acum ii asculta telefonul sotiei ministrului Remes", a spus Chiuariu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.