In urma cu ceva vreme s-a infiintat o fabrica de genii si apoi toata lumea a uitat sa o intretina. "Centrul de excelenta pentru tinerii capabili de performante" este denumirea stufoasa a unei initiative pe care mai-marii statului nu o sustin decat declarativ
Profesorii si elevii se descurca asa cum pot, fara a avea parte de sprijin de la Guvern. Cu toate acestea, unii doresc sa faca performanta.

Aceste Centre de excelenta pentru tinerii capabili de performante exista prin copiii care vor sa stie mai multe decat se toceste in scoala si care sunt capabili sa-si insuseasca aceste cunostinte. Cu toate aceste structuri infiintate peste noapte, societatea romaneasca duce inca lipsa de specialisti in numeroase domenii, iar acest lucru este dovedit de variatele studii si cercetari care au fost intreprinse in aceasta privinta. Liceele nu pregatesc indeajuns de matur si de practic elevii pentru a-i ajuta sa ia decizii corecte si echilibrate in ceea ce priveste facultatea pe care o vor urma si domeniul in care vor lucra mai tarziu ca viitori profesionisti. Pe langa toate aceste aspecte, oficialii Ministerului Educatiei inca mai lucreaza la refacerea si adaptarea programelor de studiu. Principala menire a strategiilor Ministerului Educatiei ar trebui sa fie aceea de a asigura tinerilor cu abilitati speciale o pregatire deosebita, mai bine focalizata pe aptitudinile si nevoile lor de instruire, sa promoveze metodologii si instrumente pentru depistarea valorilor autentice si stimularea creativitatii specifice. Asta in conditiile in care ar exista sanse reale ca 15% dintre elevii romani sa poata dezvolta talente deosebite si ar putea sa faca performanta. Dintre ei, doar 2% si reusesc. Si asta deoarece sistemul de invatamant nu pune accent pe aptitudini si pasiuni individuale, ci pe un sistem de memorare care nu tine cont de nevoile societatii. Aceasta este concluzia trista a unei cercetari facute de Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.