E foarte probabil ca sentinta data in cazul tragicului accident de la Mihailesti este injusta. Dar asta e treaba judecatorilor si procurorilor care s-au ocupat de caz, si a lui Traian Basescu, care inca odata isi da cu parerea in chestiuni care ii depasesc atributiile constitutionale.
Prezent in week-end la Serbarile Cislaului, in judetul Buzau, presedintele Traian Basescu a declarat ca decizia instantei de a achita inculpatii in procesul exploziei de la Mihailesti este „nedreapta”. Chiar daca a preferat sa nu comenteze mai mult, seful statului a precizat ca mai exista o sansa pentru partile civile de a schimba hotararea judecatoreasca. „Va dati seama ca este dificil pentru un presedinte sa contrazica o decizie a instantei, dar am inteles ca nu este definitiva si irevocabila. Este o cale de atac si cred ca obligatia pe care o au cei care au facut plangere este sa mearga mai departe. Nu pot discuta hotararea judecatoreasca, dar pare nedreapta, cand transportul se facea in conditii ilegale, fara acte, fara masina bine pusa la punct. Mi se pare nedrept”, a spus presedintele Traian Basescu. Tribunalul Vrancea i-a achitat pe toti inculpatii din dosarul exploziei de la Mihailesti, produsa in primavara anului 2004. Decizia luata vineri anuleaza hotararea anterioara a Judecatoriei Focsani. Sentinta a cazut ca un trasnet asupra rudelor celor care au murit la Mihailesti. Rudele celor care au murit atunci sunt socate. Nu le vine sa creada ca nimeni nu se face de vinovat de tragedia din primavara anului 2004 si considera hotararea drept o bataie de joc fata de cei care si-au pierdut viata in acel accident. Bagatul in seama in materie de justitie nu este o noutate in cazul presedintelui Basescu. De nenumarate ori domnia sa s-a transformat din presedinte jucator in presedinte judecator. Au fost cazuri, daca va mai aduceti aminte, in care daca vroiai sa stie ce dosar mai este in lucru pe la DNA, sau cine mai urmeaza sa fie saltat, il intreabai pe presedinte care iti raspundea, pe la bilanturile institutiilor sau pe scarile de la Cotroceni. Tot de ultima ora este si o masura a Guvernului care il priveste in mod special tot pe presedintele ju(de)cator. Modificarea legii raspunderii ministeriale i- a stricat planul de a demite Guvernul ministru cu ministru. Mai precis, Tariceanu i-a demis lui Basescu actuala comisie care aviza anchetarea ministrilor. DNA nu mai poate cere urmarirea penala a unui ministru. “Ceea ce-l deranjeaza, de fapt, pe Basescu e ca noua Comisie va fi formata din judecatori independenti si profesionisti.” Se umfla in pene ministrul Chiuariu, adaugand ca lui Basescu i s-a luat jucaria. E destul de optimist Chiuariu, avand in vedere ca si asa, Basescu are ultimul cuvant si de facut, face tot cum vrea el. Pana cand?...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.