Autoritatile vor sa construiasca a doua centrala nucleara care sa asigure independenta energetica a Romaniei. 32 de potentiali investitori au cumparat deja documentatia necesara intocmirii ofertelor pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca l-a insarcinat pe ministrul Economiei sa gaseasca un amplasament unde ar putea fi construita o noua centrala nuclearelectrica, intrucat Romania trebuie sa continue sa isi dezvolte capacitatile de productie a energiei electrice. "Au fost facute mai multe studii privind potentialele locatii unde putem construi o noua centrala nuclearelectrica. Il rog pe ministrul Economiei si Finantelor (Varujan Vosganian - n.r.) sa se gandeasca incepand de astazi asupra unui amplasament", a spus Tariceanu, cu ocazia inaugurarii Unitatii 2 a centralei de la Cernavoda. Seful Guvernului a precizat ca au fost evaluate anumite amplasamente in trecut, dar acum trebuie sa fie ales unul dintre ele, "care va fi tras la tinta". Potentialele locatii ale noii centrale sunt pe Olt, la Fagaras, sau in Moldova.


MAI PUTIN. La centrala nuclearelectrica de la Cernavoda nu se mai pot da in folosinta decat reactorele 3 si 4, pentru ca reactorul 5 este imposibil de realizat "din punct de vedere tehnic". Cu Unitatea 5 sunt unele probleme tehnice, nu este capacitatea tehnica de a se face, deci vom avea doar patru reactoare la Cernavoda", a afirmat Tariceanu. Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a precizat ca pentru reactorul 5 ar trebui efectuate studii, deoarece in anii '70, cand a fost proiectata centrala de la Cernavoda, nu a fost luata in calcul posibilitatea de a exista schimbari climatice, iar acum nu exista potential hidrologic pe Dunare pentru racirea a cinci reactoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.