Situatia Romaniei, la noua luni de la aderare, a devenit mai proasta decat a Bulgariei, iar Bucurestiul a avut semnale clare in privinta nemultumirilor starnite la Bruxelles, pe care insa le ignora, pentru ca este preocupat de disputele politice interne, au declarat pentru NewsIn, surse comunitare.

Opinia europeana privind situatia deloc favorabila in care se afla Romania dupa aderare, in comparatie chiar si cu Bulgaria, este bine cunoscuta autoritatilor romane. "Au primit semnalele de la Bruxelles. Ba, mai mult, nu mai sunt semnale, sunt certitudini. Dar sunt atat de absorbiti de disputele din politica interna, incat nici nu le mai pasa sa faca ceea ce au de facut", sunt de parere sursele europene, referindu-se la politicienii romani.

Romania - macinata de disputele politice interne - neglijeaza o serie de domenii in care Comisia Europeana considera ca are probleme majore: agricultura, justitia si concurenta, au declarat pentru NewsIn surse comunitare.

Bruxelles-ul asteapta miercuri, cu mare interes raportul CSM, dar acesta a fost amanat pentru saptamana viitoare. "ANI trebuie sa functioneze, iar cele patru benchmark-uri trebuie sa fie indeplinite. La fel, reforma justitiei si lupta anticoruptie trebuie sa continue. Comisia priveste cu ingrijorare evolutia justitiei din Romania", au mai spus sursele citate. In plus, atacul ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, la adresa raportului Comisiei din luna iunie, favorabil DNA, este considerat mai mult decat o stangacie, pusa insa pe seama varstei si lipsei sale de experienta.

Comisia Europeana va discuta in 10 octombrie, in Colegiul Comisarilor, situatia din agricultura din Romania si din Bulgaria. Conform raportului intocmit de specialistii de la Bruxelles, situatia in Bulgaria este buna, in timp ce situatia din Romania este foarte proasta. "Nimic nu merge, sistemele informatice nu sunt operationale, este o situatie extrem de proasta. Este aproape sigur ca Romaniei ii vor fi redusi cei 25% din fondurile pe acest an", au mai spus sursele comunitare.

In privinta concurentei, Comisia considera ca Romania are mari probleme. Masurile pe care Bucurestiul trebuie sa le ia pentru modificarea taxei de prima inmatriculare sunt lente, iar Bruxelles-ul considera ca Romania se misca prea incet in rezolvarea acestei probleme.

In cazul Petrom - pentru care Comisia Europeana a inceput inca din iunie procedura de infringement - declaratiile lui Teodor Atanasiu, conform carora statul roman nu detine procentul necesar pentru a bloca o decizie, sunt considerate "ridicole".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.