Presedintele Congresului Comunitatilor Ruse, Valeri Klimenko, i-a raspuns presedintelui Basescu si a declarat ca 99% dintre rusii din Republica Moldova nu au nevoie de pasaport romanesc, pentru ca "nici macar intr-un cosmar" nu simt dorinta de a fi mai aproape de Romania, informeaza NewsIn.

Declaratia liderului comunitatii ruse intervine ca raspuns la o afirmatia facuta saptamana trecuta de presedintele Traian Basescu, dupa sedinta CSAT, cand a spus ca "sunt destule familii de rusi in Republica Moldova care doresc sa obtina cetatenie romana, privind la interesul copiilor de a studia si a circula liber in Europa".

"Rusii din Moldova, cu foarte putine exceptii, nu au de gand sa stea la coada pentru obtinerea cetateniei romanesti. Mai mult decat atat - nici chiar intr-un cosmar nu am fi putut simti dorinta de a fi mai aproape de Romania.", a venit replica presedintelui comunitatii rusilor din Republica Moldova. "Nu cunoastem pe ce se baza seful statului vecin facand o declaratie atat de contradictorie. Noi stim ca afirmatiile lui Traian Basescu nu corespund realitatii", a mai spus Klimenko.

El a calificat referirile lui Traian Basescu la intentiile rusilor din Republica Moldova de a obtine cetatenia Romaniei drept "o provocare marunta" si a spus ca membrii comunitatii pe care o conduce nu sunt interesati de pasaportul romanesc nici macar pentru a calatori liber in Europa.

Ceea ce l-a deranjat cel mai mult pe presedintele Congresului Comunitatilor Ruse din Republica Moldova in declaratia lui Traian Basescu este faptul ca, dupa parerea sa, informatiile invocate de presedintele Romaniei nu corespund starii reale de fapt, potrivit BBC Romania. Valeri Klimenko a invocat in acest sens rezultatele unui sondaj de opinie efectuat la comanda Congresului Comunitatilor Ruse.

"Au fost chestionati 1726 concetateni de-ai nostri rusi din Chisinau, Balti, Edinet, Ocnita, Briceni, Rascani, Taraclia, Gagauzia, Ungheni si Stefan-Voda. Doar 0,69% din respondenti au declarat ca ar vrea sa obtina pasaport romanesc", sustine Valeri Klimenko. "Dintre acestia, 83,3% dintre rusii care ar vrea sa obtina cetatenia Romaniei si-au motivat alegerea prin necesitatea de a pleca la lucru in Europa.

Niciunul dintre acestia nu planifica sa se stabileasca in Romania", a subliniat liderul rusilor din Moldova, cu precizarea ca ii reprezinta in acest sens pe aproape toti cetatenii de etnie rusa din Republica Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.