Un adevarat razboi subteran si de gherila este in plina desfasurare la frontierele de vest ale Romaniei

Totul a inceput in urma cu doua saptamani cand, "intamplator", in cadrul unei razii, politistii de frontiera banateni au descoperit, intr-o cladire dezafectata din imediata apropiere a PCTF Moravita, un depozit clandestin de tigari netimbrate. La prima strigare, 1.500 de cartuse, in valoare de aproximativ 50.000 RON! La a doua strigare, problema a cazut direct in bratele sefului de punct, cms. Doru Magdalin, desi acesta se afla in concediu medical de mai bine de o luna.

Surse din serviciile secrete sustin ca manevra de la Moravita are legatura cu o alta captura impresionanta de tigari de contrabanda, descoperita la sfarsitul lunii iulie a.c., de aceasta data de politistii de la IPJ Timis. La vremea respectiva, ofiterii banateni au dat buzna in doua depozite clandestine de la marginea orasului, confiscand peste 8.000 de cartuse de tigari, in valoare totala de 250.000 RON. Si acum vine partea cea mai interesanta! Conducerea IPJ Timis nu confirma si nici nu infirma faptul ca transportatorii tigarilor de contrabanda sunt... politistii de frontiera! Mai exact, de la grupa de "Interventii" a IPF Timis! "Nu pot sa va spun mai mult, intrucat cercetarile sunt in curs de desfasurare. Nu am omis nici o pista...", sustine adjunctul IPJ Timis, comisar-sef Claudiu Chebici. In fine, una peste alta, specialistii sunt de parere ca nici una din cele doua "descoperiri de senzatie" ale autoritatilor nu sunt deloc intamplatoare, ci au la baza scurgeri de informatii venite dinspre concurenta. Mai exact, gruparile de contrabandisti de tigari si alcool se dau in primire mai ceva ca la usa cortului!

ZECIUIALA. Cine crede ca prin frontierele de vest se trece ca prin branza se insala amarnic. Un raport amanuntit, pus pe masa autoritatior, vine sa confirme ca nimic nu trece prin granita de stat... fara spaga! Asa cum rezulta din documente, la fiecare camion cu tigari de contrabanda, care patrunde pe piata din Arad, Timis si Caras-Severin, controlorii din punctele de frontiera se aleg cu "o atentie" de circa 10 baxuri. De mentionat ca intr-un transport, in functie de masina, intra intre 1.000-1.200 baxuri de tigari. "De la redeschiderea duty-free-urilor, lunar, autoritatile cer o situatie a vanzarilor de tigari din punctele vamale. In functie de cifre, atat timp cat se cunoaste ca 90% din tutunul din shop-uri se reintoarce ilegal in Romania, se calculeaza o asa-zisa taxa de recunostinta, in valoare de 2 euro pe cartusul de tigari. Intr-o luna normala, un magazin fara taxe vinde in medie, catre asa-zisi turisti straini, circa 2.000 baxuri de tigari", se precizeaza in raport. O suma deloc de neglijat, care ar trebui sa capteze atentia celor de la DGA Timis, institutie care isi are sediul chiar in curtea Politiei de Frontiera banatene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.