Seful Delegatiei la Comisia parlamentara de cooperare UE-Moldova critica declaratiile presedintelui Basescu cu privire la acordarea cetateniei pentru moldovenii si rusii de peste Prut

Primele reactii de peste hotare cu privire la solicitarea sefului statului de inlesnire a procedurii de acordare a cetateniei pentru vecinii de la est nu sint favorabile Romaniei. „Nu cred ca este o idee prea inteleapta“, a comentat europarlamentarul eston Marianne Mikko, responsabil de relatia Uniunii cu Republica Moldova. „Pentru moment, relatiile dintre Romania si Republica Moldova nu sint cele mai bune si cred ca ambele parti trebuie sa fie destul de atente cind fac declaratii ferme in orice privinta, trebuie sa se gindeasca la consecinte. Nu a fost cea mai inteleapta retorica a presedintelui Traian Basescu“, a precizat Mikko intr-un interviu pentru RFI, preluat de NewsIn. Oficialul european a subliniat ca statutul de membru UE obliga Romania sa se comporte ca „un partener de incredere si un membru bun al Uniunii“.

Si Chisinaul a comentat declaratia presedintelui Basescu, calificind-o drept „contradictorie“, prin vocea premierului Vasile Tarlev. Primul-ministru moldovean a afirmat la BBC ca cererea lui Basescu este „o declaratie de uz intern“, adaugind ca Romania are obligatii fata de Uniunea Europeana, fara a preciza care sint acestea. De altfel, solicitarea presedintelui nu a fost bine primita nici pe plan intern. Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, spunea miercuri in Cotidianul ca cererea de la Cotroceni nelinisteste UE si implica anumite riscuri pentru Romania. „Daca incepem doar prin a vorbi fara fapte concrete, riscam sa-i 'ajutam>> involuntar pe cei ce promoveaza la Chisinau un discurs cu accente antiromanesti, riscam sa cream iluzii pentru prietenii nostri de la est si sa nelinistim prietenii din vest“, opina Cioroianu.

Presedintele a declarat marti, dupa sedinta CSAT, ca a cerut Guvernului simplificarea la maximum a procedurii de acordare a cetateniei romane pentru moldovenii si rusii din Republica Moldova, pe motiv ca Romania are o responsabilitate morala si politica fata de statul vecin. In plus, el a mai argumentat ca exista un deficit de circa 20 de milioane de oameni pe piata fortei de munca din UE, la acoperirea caruia Romania ar trebui sa contribuie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.