Ieri, pentru cateva minute, alesii nostrii cei de toate zilele au lasat la o parte orgoliile, neintelegerile si scandalurile interminabile.Intr-un gest de solidaritate si unanimitate care este o rara avis pe holurile Legislativului, deputatii au votat cu doua maini sumele care le vor fi repartizate anul viitor.
Conducerea Camerei a aprobat, astfel, un buget de la 296.193 mii lei pentru anul 2008, cu 22,9% mai mare fata de cel din 2007.Justificarile au existat din abundenta... Asteptam reactia Ministerului de Finante, minister care trebuie sa aprobe... cheltuielile alesilor.

Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat, ieri, un buget de la 296.193 mii lei pentru anul 2008, cu 22,9% mai mare fata de cel din 2007. Potrivit secretarului Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu (PSD), suma stabilita la nivelul Biroului Permanent trebuie aprobata si de catre Ministerul de Finante. Secretarul general al Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu, a explicat ca suma suplimentara din bugetul pentru anul 2008 este justificata, pe de o parte, de cresterile salariale care vor fi acordate la nivelul functionarilor publici iar, pe de alta parte, de cresterea bugetului alocat investitiilor. ”Acest lucru este necesar avand in vedere si unele spatii care au revenit Parlamentului in acest an prin predarea lor de la SPP catre Camera Deputatilor urmand a fi, insa, utilizate de catre Senat, precum si spatiile care urmeaza a fi predate in anul 2008 de catre SPP Parlamentului”, a declarat Ionescu. Potrivit acesteia, s-au avut in vedere si reparatiile capitale care nu au fost inca suficient abordate in ultimii ani: “Cladirea necesita categoric asemenea reparatii, mai ales ca ele nu s-au efectuat in ultimii 17 ani aproape deloc. Avem anul acesta in lucru refacerea punctului termic al Palatului Parlamentului, urmand ca anul viitor sa se continue cu lucrari de asemenea anvergura”.
Georgeta Ionescu a punctat ca, deocamdata, nu exista o lista de investitii, aceasta urmand sa se stabileasca ulterior aprobarii Bugetului de catre Ministerul Finantelor. Ea nu a exclus insa posibilitatea ca bugetul Camerei deputatilor sa fie redus sau majorat “in functie de prioritati”. In privinta externalizarii anumitor servicii ale Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu a explicat ca acestea nu vor insemna, automat, reduceri de costuri, “iar o decizie clara in sensul externalizarii nu a fost, deocamdata, luata sau pusa in discutie”. O alta precizare facuta de Georgeta Ionescu vizeaza faptul ca, desi Camera Deputatilor este, deocamdata, administrator unic al spatiilor din Palatul Parlamentului, Senatul urmeaza sa-si preia propriile corpuri de cladiri in administrare: “Desigur ca in aceasta situatie va trebui ca Senatul sa-si prevada in articole bugetare distincte atat sumele necesare pentru intretinerea cladirii care ii revin, cat si pentru partea de investitii”. Intrebata despre eventuala intentie a deputatilor de a-si achizitiona masini noi, Georgeta Ionescu a afirmat ca lucrul acesta a demarat deja in anul in curs si au fost cumparate 22 de masini Dacia Logan, care au inlocuit niste Dacii Nova. ”Exista propuneri care s-au discutat la nivelul Biroului Permanent de a inlocui o parte a parcului auto existent in functie de vechimea acestor masini, incepand cu cele mai vechi. Anul viitor se preconizeaza inlocuirea masinilor care deservesc presedintii comisiilor si liderii de grupuri parlamentare”, a declarat Ionescu.
Secretarul general al Camerei Deputatilor a explicat ca nu exista propuneri pentru anumite marci de autoturisme, pentru ca aceste achizitii se fac in baza procedurii de licitatie: “O asemenea procedura nu permite indicarea marcii, se pot indica in aceasta procedura doar caracteristicile tehnice ale autoturismelor”. O alta problema a deputatilor pentru anul viitor va fi si aceea a rezolvarii problemelor de climatizare. ”Anul acesta s-au achizitionat 65 de aparate de climatizare, un numar insuficient si nu aceasta este abordarea, pentru o cladire de o asemenea anvergura. Ar trebui ca ea sa aiba un sistem integrat de climatizare, acele aparate de aer conditionat sunt menite sa deserveasca spatii cu suprafete mai mici, gen apartament de bloc sau o resedinta pentru locuit”, a explicat Georgeta Ionescu, adaugand ca ar trebui avuta in vedere finalizarea instalatiei de climatizare a cladirii. ”Pentru ca acest lucru ar necesita resurse financiare foarte mari, in anul viitor vor fi achizitionate o serie de agregate de climatizare, insa vor fi de dimensiuni mai mari si de capacitati care sa poata satisface mai multe spatii in acelasi timp”, a conchis Ionescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.