Vizele pentru SUA reprezinta, din punct de vedere bilateral, singura asa-zisa problema in relatia cu Statele Unite, iar Romania vrea sa-i convinga pe congresmeni sa ia in considerare si alte criterii pentru includerea in programul Visa Waiver, a declarat ieri, Adrian Cioroianu.

"Vizele pentru SUA reprezinta, intr-un fel, din punct de vedere bilateral, singura problema pe care realmente cu o avem in relatia noastra cu Statele Unite. Daca o putem numi problema. Cert e ca este un detaliu de natura sa ne invite la o consecventa mai mare in a le aduce aminte partenerilor americani de dorinta noastra de a vedea situatia Romaniei, din mai multe puncte de vedere, similara cu cea a altor tari din Uniunea Europeana", a declarat ieri seara, seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu.

Ministrul de externe, se afla la New York pentru a participa la a 62-a reuniune a Adunarii Generale a ONU. Cioroianu a avut cu aceasta ocazie, o intrevedere cu Daniel Fried, asistent al secretarului american de stat pentru afaceri europene si eurasiatice, informeaza NewsIn.

In cadrul intrevederii cu Fried, Cioroianu a spus ca Bucurestiul incearca sa sugereze Washingtonului sa ia in considerare si un alt criteriu de includere in programul Visa Waiver, in conditiile in care, in prezent, singurul criteriu de care se tine seama este rata de refuz a solicitantilor de vize.

Potrivit cifrelor Departamentului de Stat, Romania are in aceasta privinta o rata mare de refuz, de 34%, iar legislatia americana - recent modificata - prevede un prag de refuz de 10% pentru includerea unei tari in programul ce permite libera circulatie a cetatenilor sai in Statele Unite.

"Noi dorim sa le sugeram si un alt posibil criteriu si anume sa verifice si felul in care cei care obtin viza depasesc sau nu termenul legal, adica daca raman in Statele Unite in momentul in care viza expira, pentru ca noi, din acest punct de vedere, avem un bilant pozitiv. Romanii pleaca din Statele Unite in momentul in care le expira viza. N-avem probleme cu romani care sa depaseasca termenul, sau care pun probleme de alta natura si poate ca ar fi un criteriu, pe langa participarea noastra in teatre de lupta comune", a detaliat ministrul Adrian Cioroianu.

Chiar daca oficialii MAE au spus ca Romania ar putea fi introdusa in program nu mai devreme de 2009, insarcinatul cu afaceri de la Washington a fost mai rezervata in a avansa un termen. "Estimarile noastre spun ca nu mai devreme de 18-24 de luni. (...) Niciodata nu am dat un termen, pentru ca este greu de spus cat de repede si cat de complicate pot fi detaliile tehnice", a afirmat Daniela Gitman.

Diplomata a mai precizat ca, la sfarsitul lunii octombrie o echipa de experti romani se va deplasa la Washington pentru consultari cu partea americana privind detaliile tehnice, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.