Autoritate investita, potrivit Constitutiei, cu organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si siguranta nationala, CSAT are in componenta sa ministri care se calca pe picioare la usa DNA

Potrivit Legii 415/2002, privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), presedintele acestui organism este seful statului, vicepresedinte - premierul, iar membri - ministrul Apa-rarii, ministrul Internelor si Refor-mei Administrative, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justitiei, ministrul Economiei si Finantelor, directorul SRI, directorul SIE, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala. Lor li se adauga secretarul CSAT.

O trecere in revista a detinatorilor acestor functii arata ca CSAT are o grava problema nu numai de imagine, ci mai ales de credibilitate. Desi exista prezumtia de nevinovatie si nu exista sentinte definitive, ma-joritatea membrilor CSAT au probleme cu justitia, doar patru dintre ei fiind in prezent in afara oricaror suspiciuni. Este vorba despre minis-trul Internelor, Cristian David, mi-nistrul Apararii, Teodor Melescanu, seful SMG, Gheorghe Marin, si consilierul prezidential pe securitate nationala, Mihai Stanisoara.

OILE NEGRE. Lista celor cu probleme este deschisa de insusi seful CSAT, presedintele Traian Basescu, inculpat in dosarul Flota. Acest dosar a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni comise de cei care ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991-august 2000. Cei 80 de inculpati din dosar ar fi pagubit statul roman cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro). Presedintele este urmat de secundul sau in CSAT, premierul Tariceanu.
Seful Executivului figureaza pe lista celor peste 40 de martori in dosarul Petromidia, dupa ce procurorii au extins cercetarea asupra unui nou tip de infractiuni legate de legea societatilor comerciale, prin manipularea pietei bursiere. Premierul Tariceanu si alte persoane importante din mediul de afaceri ar fi avut beneficii de pe urma tranzactiilor cu actiuni Rompetrol Rafinare pe piata bursiera.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.