Traficul, preturile mari la hotelurile din Bucuresti, dimensiunile exagerate ale Palatului Parlamentului si lucrarile de constructie din capitala sint citeva dintre preocuparile Bruxelles-ului

Arterele Bucurestiului pe care vor circula coloanele oficiale in timpul summitului NATO de anul viitor vor fi inchise, a anuntat Berndt A. Goetze, directorul Grupului de lucru pentru organizarea reuniunii la nivel inalt. La evenimentul din 2-4 aprilie sint asteptati circa 3000 de delegati si 3500 de jurnalisti. Pentru ca populatia sa nu sufere excesiv din cauza blocarii traficului, se vor cauta rute alternative pentru devierea circulatiei auto, a specificat oficialul aflat ieri la Bucuresti. Acesta nu a specificat daca traseul Aeroportul Henri Coanda-Palatul Parlamentului (unde se vor desfasura lucrarile summitului) este una dintre rutele care vor fi inchise in totalitate. Cu o luna in urma insa, autoritatile luau in calcul inclusiv varianta “evacuarii” partiale a capitalei, prin acordarea a minimum trei zile libere, care sa-I stimuleze pe bucuresteni sa plece in afara orasului. Experienta Sommet-ului Francofoniei, de anul trecut, a demonstrat ca restrictiile de circulatie pot transforma traficul din capitala in cosmar.

Berndt A. Goetze a recunoscut ca traseul aeroport-centru este “o provocare” si din punct de vedere al asigurarii securitatii, dar s-a declarat increzator ca autoritatile romane vor veghea ca lucrarile de constructie sa fie terminate si toate precautiile luate pentru desfasurarea in conditii optime a unui eveniment de o asemenea anvergura. Mobilizarea de forte in acest scop va fi una pe masura: 5.000 de cadre ale Ministerului Apararii, 1.000 de la Serviciul de Protectie si Paza (SPP) si alte citeva mii de la Ministerul de Interne. Securitatea reuniunii va fi asigurata integral de Romania, din bugetul propriu, cu exceptia unei forte de patrulare aeriana NATO, a carei asistenta ar putea fi solicitata de tara noastra in caz de nevoie.

Bugetul total necesar urmeaza sa fie stabilit la jumatatea lunii octombrie. Este de asteptat ca suma sa fie comparabila cu cea cheltuita pentru summiturile anterioare: cel de la Praga a costat circa 26 milioane euro, iar cel de la Istanbul, 30-35 milioane euro. Romania are avantajul ca poate utiliza echipamentele ramase de la Sommet-ul Francofoniei (pentru centrul de presa, traduceri etc) si poate face astfel economie. Pentru dotarile care lipsesc, tara noastra va incerca sa inchirieze, mai degraba decat sa cumpere, tehnologia necesara. La dispozitia presei se vor afla 13 sali pentru conferinte, doua studiouri de televiziune si patru de radio, 60 de boxe pentru editare tv, 30 pentru editare radio, 1300 de posturi de lucru pentru jurnalisti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.