Oradea va redeveni oras-port, pentru prima oara dupa aproape 800 de ani de la atestarea sa istorica. Gratie unui proiect international de colaborare dintre guvernele Romaniei si Ungariei, bazinul hidrografic Cris- Krs va fi reamenajat pe portiunea Oradea-Gyula si transformat intr-o suita de porturi turistice
Pentru intaia data dupa anii 1700, cand plutaritul a disparut ca si ocupatie sporadica in Bihor, Crisul Repede - rau care imparte in doua municipiul resedinta de judet - va redeveni navigabil. Daca plutasii de pe Crisul Repede sunt demult o amintire, pe Cris vor suna primele sirene ale vapoarelor. Totul va fi posibil datorita proiectului „Reabilitarea raului Crisul Repede pe sectorul aflat in aval de priza de apa Oradea, pentru imbunatatirea conditiilor de scurgere a apelor mari in sectiune de frontiere“. Proiect care va transforma Oradea intr-un oras-port, alaturi de alte doua orase din Ungaria, Debrecen si Gyula.
Proiectul a fost initiat la Budapesta, in sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Ungariei din 16 noiembrie 2006 si se constituie intr-un punct de plecare pentru altele
vizand zona transfrontaliera. Astfel judetele Bihor si Hajdu Bihar vor absorbi, in perioada 2007-2013, o buna parte din cele 275 milioane de euro puse la dispozitie de UE pentru proiectele comune ale judetelor frontaliere.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.