Abuzurile CNSAS trebuie sa inceteze urgent, avand in vedere ca functioneaza in afara legii, considera liderul grupului PRM din Senat, Gheorghe Funar

Acesta a cerut Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului sa suspende, printr-o hotarare, activitatea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati pana la incheierea verificarii membrilor acestui consiliu de catre o comisie speciala numita de Parlament. ”Situatia absurda de pana acum, cand declaratiile unor membri ai CNSAS in legatura cu colaborarea sau necolaborarea cu Securitatea, ca politie politica, nu au fost verificate de catre nimeni, trebuie stopata”, a precizat Gheorghe Funar, intr-o declaratie de presa.
Funar considera ca, dupa moartea Patriarhului Teoctist, CNSAS a ajuns sa se implice indirect in alegerea noului Patriarh, prin citarea la audieri a anumitor mitropoliti, arhiepiscopi si episcopi. “Cativa dintre membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au fost umiliti si terorizati, cel putin in plan psihic, de catre CNSAS”, a adaugat liderul senatorilor PRM. S-a trezit si CNSAS-ul si a sarit cu o reactie, seful Structurii de securitate din cadrul CNSAS, Dragos Petrescu, declarand ca, in acest moment, Consiliul incearca sa gaseasca parghiile necesare verificarii scurgerilor de informatii din cadrul institutiei.

Liderul grupului PRM din Senat, Gheorghe Funar, a solicitat, ieri, Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului sa suspende, printr-o hotarare, activitatea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati pana la incheierea verificarii membrilor acestui consiliu de catre o comisie speciala numita de Parlament.
“Situatia absurda de pana acum, cand declaratiile unor membri ai CNSAS in legatura cu colaborarea sau necolaborarea cu securitatea, ca politie politica, nu au fost verificate de catre nimeni, trebuie stopata”, a precizat Gheorghe Funar intr-o declaratie de presa.
“Cativa dintre membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au fost umiliti si terorizati, cel putin in plan psihic, de catre CNSAS”, a adaugat liderul senatorilor PRM.

Senatorul PRM, Gheorghe Funar, a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, prin care se solicita suspendarea activitatii CNSAS pana la incheierea verificarii membrilor sai de catre o comisie speciala numita de catre Parlament. Funar sustine ca, in urma aplicarii, “in mod subiectiv si la comanda politica”, a prevederilor Legii nr. 187/1999 si a OUG nr. 16/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 187/ 1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica, s-a ajuns la compromiterea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si la amplificarea dezbinarii in rindurile romanilor din tara si din strainatate. “La numeroasele scurgeri de informatii de la CNSAS s-au adaugat, de regula, opiniile publice exprimate in numele institutiei de catre aceeasi doi purtatori de vorbe care nu au calitatea de purtator de cuvint ai CNSAS. Dupa trecerea la cele vesnice a Patriarhului Teoctist, s-a ajuns ca CNSAS sa se implice, indirect, in alegerea noului Patriarh, prin citarea la audieri a anumitor mitropoliti, arhiepiscopi si episcopi. Cativa dintre membrii Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au fost umiliti si terorizati, cel putin in plan psihic, de catre CNSAS. Iuda judeca Biserica, cerceteaza anumite dosare si scormoneste si in dosarul fostului Patriarh abia trecut la cele vesnice. Practic, CNSAS da o lovitura dureroasa numai Bisericii Ortodoxe Romane, in care romanul crede, a gasit alinare si speranta. Nimeni nu a impiedicat CNSAS ca in ultimii sapte ani sa aplice prevederile legale si sa-i verifice pe preoti. Pina acum, CNSAS nu a reusit sa verifice toate persoanele prevazute de lege, situate cu mult inaintea preotilor”, se mai arata in scrisoarea deschisa. Senatorul PRM a mai mentionat ca membrii CNSAS, ale caror dosare si activitate nu au fost verificate de catre nimeni, au ajuns sa se napusteasca asupra Bisericii Neamului Romanesc. “Situatia absurda de pana acum, cand declaratiile unor membri ai CNSAS in legatura cu colaborarea sau necolaborarea cu Securitatea, ca politie politica, nu au fost verificate de catre nimeni, trebuie stopata”, a mai spus Funar. In final, senatorul cere presedintilor celor doua camere ale Parlamentului ca, pana la intrarea in legalitate a CNSAS, sa se pregateasca o hotarare a Parlamentului Romaniei care sa vizeze suspendarea activitatii.
S-a trezit si CNSAS-ul si a sarit cu o reactie, Seful Structurii de securitate din cadrul CNSAS, Dragos Petrescu, a declarat, ieri, ca, in acest moment, Consiliul incearca sa gaseasca parghiile necesare verificarii scurgerilor de informatii din cadrul institutiei.
“S-au declansat procedurile si incercam sa urmarim niste lucruri, pentru ca nu este vorba despre o structura militarizata. Am avut discutii serioase legate de aceste scurgeri de informatii, in sedinta de astazi ( joi - n.r.), dar si in cea de marti. Incercam sa gasim parghiile necesare efectuarii verificarilor si avem un consens in Colegiu si asta conteaza foarte mult”, a declarat Dragos Petrescu. Acesta a mai spus ca CNSAS se va supune, potrivit legii, deciziilor din Parlament, dar chestiunea privind scurgerile de informatii este una complexa. Da, mai ales daca e pe... surse.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.