Dupa ce Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut aviz de la Presedintie pentru inceperea umaririi penale fata de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu a facut, ieri, o declaratie de presa in care a afirmat ca DNA a deschis dosare unor oameni politici pentru a fi folosite “in scop de santaj” si a inchis dosarele altora, pentru a fi protejati

“DNA a devenit un instrument in lupta politica. Aceasta implicare in lupta politica are loc in doua moduri, pe de o parte, prin faptul ca DNA deschide dosare penale in privinta unor oameni politici fara sa existe elementele unor fapte penale, dupa aceea nu mai face niciun fel de cercetare in acele dosare penale perioade lungi de timp pentru a se putea spune despre acei politicieni ca au dosar si poate pentru ca aceste dosare sa fie folosite in scop de santaj, pe de alta parte prin faptul ca incheie dosare in care exista elementele unor fapte penale pentru a proteja anumiti oameni politici sau cercuri de afaceri din jurul acestora”, a declarat ministrul Chiuariu. Ministrul Justitiei a argumentat ca criticile sale la adresa DNA si a procurorului Tulus sunt justificate, invocand exemple concrete de probleme procedurale. Acesta a dat ca exemplu o situatie in care DNA a cercetat un dosar judecat deja de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - “DNA trebuie sa explice de ce redeschide dosare terminate”, a completat Chiuariu.

Tariceanu: “Nu intentionez sa-i cer demisia lui Chiuariu!”
Deocamdata, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu are nici cea mai mica intentie sa-i ceara demisia lui Chiuariu, informeza trimisul special al Rompres la Sofia. ”Ceea ce se intampla, insa, astazi, seamana mai degraba cu o problema de ordin politic, in care s-a implicat, din pacate, o institutie care ar trebui sa stea in afara jocului politic si ma refer la Parchet. Prin urmare, nu am nici cea mai mica intentie sa-i cer ministrului Justitiei sa demisioneze, insa vreau sa trag un semnal de alarma ca nu este prima oara cand un ministru este pus sub acuzare, pentru ca apoi sa se dovedeasca complet nevinovat, si aici fac referire la cazul fostului ministru al Apararii, la ministrul Codrut Seres si la Zsolt Nagy”, a afirmat premierul intr-o conferinta de presa organizata la Sofia. De asemenea, Tariceanu este de parere ca “ar trebui sa fim un pic mai precauti in a lansa acuzatii care sunt nefondate la adresa unor membri ai Cabinetului care, datorita prevederilor legislative, trebuie sa-si dea demisia pentru ca apoi sa constatam ca sunt nevinovati”.

Pavelescu: “DNA, structura de tip mafiot, care a instituit omerta”
Partidul National Taranesc Crestin Democrat solicita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa dispuna inceperea urmaririi penale impotriva procurorilor Daniel Morar si Doru Tulus de la DNA, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, informeaza Rompres. ''Romania nu are nevoie de procurori DNA, care dezinformeaza opinia publica, sau de procurori care sa dispretuiasca legea penala si sa impuna prin teroare solutii dupa bunul lor plac''. ''Reactiile procurorului sef Daniel Morar la aparitia in presa a concluziilor raportului indica, de asemenea, ca DNA este o structura de tip mafiot care a instituit omerta, legea tacerii, oricine incalca aceasta lege, fiind pedepsit exemplar”, a aratat prim-vicepresedintele taranist, Aurelian Pavelescu. Acesta a adaugat ca “DNA este continuatorul PNA, institutie profund politizata cu puternice conotatii de timp mafiot si criminal”.
De asemenea, PNTCD cere CSM sa respinga “presiunile” procurorilor DNA si ale celor aflati in spatele acestei structuri si sa analizeze cu responsabilitate raportul inspectorilor care se incearca a fi discreditat, taranistii considerand ca “in spatele acesteia se afla presedintele Traian Basescu”, in opinia lor, acesta sprijinindu-i public de nenumarate ori pe procurorii DNA.
Reamintim ca procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, l-a sesizat, marti, pe presedintele Traian Basescu pentru a da aviz pentru urmarirea penala fata de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si fata de fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor Zsolt Nagy pentru abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.