"Controversatul magnat roman al petrolului, Dinu Patriciu, si-a vandut concernul unei intreprinderi de stat din Kazahstan, afirmand ca tranzactia ar conferi mai multa independenta Romaniei.
Adversarii sai se tem de contrariul", scrie cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citat de postul de radio Deutsche Welle. FAZ il citeaza in context pe expertul american pentru politici esteuropene, Janusz Bugajski: "importurile din Kazahstan nu constituie o alternativa la cele rusesti, decat daca rutele de transport ar putea ocoli Rusia. Totodata, Moscova incearca sa-si subordoneze republicile central-asiatice intr-o clasica maniera coloniala", controlandu-le intre altele prin intermediul "importurilor de minereuri la preturi mici, dar garantate pe termen lung si al exporturilor de produse petroliere ieftine. In plus, Rusia se prevaleaza de absenta unei consistente politici energetice a Uniunii Europene si de interesele divergente ale statelor nationale". Potrivit FAZ, "partidul premierului Tariceanu nu face decat ce-i cere Patriciu de ani de zile. Impreuna cu PSD-ul excomunist saboteaza lupta impotriva coruptiei. Nu degeaba Patriciu a sustinut financiar, in alegerile din 2004, atat PNL-ul cat si PSD-ul". Cotidianul citat mai arata ca de la triumful lui Basescu in referendumul din mai incoace, "domneste in Romania un pact politic, intre presedinte, PD si PLD pe de o parte, guvern si fostii comunisti, extremistii de dreapta si PNL pe de alta. Opozitia se vede nevoita sa constate ca mobilizarea cetatenilor in apararea presedintelui n-a reusit sa zdruncine raporturile de putere, in care Patriciu detine un rol cheie".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.