Legea privind calificarile profesionale in UE, trebuie sa fie elaborata de statul roman, pana la data de 20 octombrie. Potrivit acestei legi, cetatenii care vor sa munceasca in alte state decat cel in care au obtinut diploma de calificare profesionala, pot face acest lucru, in aceleasi conditii pe care le asigura tara de origine.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea, a declarat, astazi, ca Directiva 36/2005, privind recunoasterea calificarilor profesionale, trebuie transpusa de statele membre pana in data de 20 octombrie 2007. Potrivit actului normativ, cetatenii UE care doresc sa-si exercite profesia pentru care au obtinut o diploma in tara de origine o pot face fara a avea nevoie de alte evaluari.

Ciocanea a precizat ca, in prezent, doar sapte profesii sunt reglementate la nivel comunitar, si anume medic, medic dentist, framacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar, arhitect. Pentru restul profesiilor, statele membre au posibilitatea sa testeze calificarea solicitantului si sa respinga recunoasterea diplomei, daca in urma evaluarii, candidatul nu corespunde cerintelor angajatorului.

Prin Directiva 36, daca in urma examinarii se constata diferente, statul membru propune fie un stagiu de adaptare, fie un test de evaluare a cunostintelor.

Totodata, noua legislatie introduce si conceptul de "platforma comuna", care reprezinta un set de criterii a calificarilor profesionale, pe care le pot propune organizatiile profesionale Comisiei Europene. Aceasta masura va fi luata in vederea eliminarii diferentelor de formare intr-o anumita profesie, informeaza NewsIn.

In urma introducerii "platformei comune", diploma obtinuta in oricare stat membru va fi recunoscuta in celelalte state membre.

Seful DAE a explicat insa, ca introducerea unei astfel de "platforme comune" este mai greu de realizat, pentru ca toate statele membre trebuie sa-si armonizeze programele pentru anumite profesii, proces in care trebuie implicate ministerele educatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.