Mai multe asociatii de magistrati acuza CSM ca intentioneaza sa le controleze discretionar activitatea prin modificarea unei legi
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmareste sa limiteze sever independenta judecatorilor si a procurorilor prin propunerile de modificare a Legii privind statutul procurorilor si judecatorilor, aceasta este concluzia magistratilor participanti vineri la o dezbatere a asociatiilor profesionale. Magistratii au acuzat „revenirea la vechiul sistem de evaluare a activitatii profesionale din anul 1992, cind evaluarea se facea de o singura persoana (conducatorul instantei sau Parchetului), desi, inca din anul 2004, evaluarea se face de o comisie compusa din presedinte, respectiv prim-procuror, si doi judecatori, respectiv procurori desemnati de colegiul de conducere“, afirma asociatiile participante intr-un comunicat remis redactiei.

O alta prevedere criticata ar consta in aceea ca participarea la concursul pentru promovare intr-o functie de conducere ar fi conditionata de anuntarea inca de la inceputul anului a conducerii instantei si o noua evaluare. In plus, asociatiile semnatare protesteaza fata de propunerea de revenire la vechiul sistem de numire a presedintilor de instanta si a prim-procurorilor de catre CSM, bazat doar pe un interviu, nu pe un concurs de management, cum prevede legea actuala, sistem considerat de magistrati „net superior si obiectiv“. In fine, cea mai grava incalcare a independentei magistratilor este considerata posibilitatea transferarii lor fara acordul acestora.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.