Romania ar putea pierde in acest an sute de milioane de euro din cauza nefunctionalitatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), sustine senatorul Ilie Sarbu, vicepresedinte al Partidului Social Democrat si citat de Rompres
Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii, spune, intr-un comunicat de presa, ca in urma unei misiuni de audit din partea Comisiei Europene, realizata la inceputul lunii septembrie, s-a constatat ca modulul de control administrativ al APIA nu functioneaza deocamdata, controlul pe teren se confrunta cu probleme din cauza supradeclararilor; controlul administrativ nu a fost demarat, Romania nu dispune de date statistice de calitate si nu are in acest moment un sistem integrat de administrare si control (IACS). “In acest context, nu exista certitudinea ca Romania va putea demara efectuarea platilor la 1 decembrie. Si in ceea ce priveste demararea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Comisia a semnalat ca procesul de pregatire nu avanseaza”, precizeaza Ilie Sarbu.
El a mai mentionat ca o decizie definitiva in legatura cu activarea clauzei de salvgardare se va lua la inceputul lunii octombrie.“Romania inregistreaza o intarziere de doua luni fata de momentul efectuarii misiunii de audit din luna iunie. Din pacate, chiar daca pana la inceputul lunii octombrie s-ar inregistra progrese semnificative, Comisia nu mai poate sa le constate, deoarece nu mai este prevazuta vreo alta misiune de audit - au fost deja trei, mai multe decat se prevazuse initial”, mentioneaza senatorul social-democrat.
Ilie Sarbu precizeaza ca in urma cu doi ani, a tras “primul semnal de alarma legat de nefunctionalitatea APIA”, iar fostul ministru al agriculturii Gheorghe Flutur dadea asigurari “ca activitatile legate de acest domeniu important sunt in grafic”.
De asemenea, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat pe 7 septembrie, cu ocazia unei vizite in Romania, ca tara noastra are unele deficiente in ceea ce priveste calitatea sistemului de identificare a parcelelor agricole si in privinta sistemului de control al alocarii fondurilor agricole. El a aratat ca, daca nu vor fi luate masurile necesare, Comisia Europeana ar putea activa mecanismul de salvgardare in acest domeniu.
Decebal Traian Remes critica, in luna aprilie, la prima intalnire oficiala cu presa, ca proaspat investit ministru al Agriculturii, activitatea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura. “Caruta APIA e impotmolita, macar la doua roti si caii din fata i-oi scoate de-acolo. Cum? Veti vedea!”, declarase ministrul atunci.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.