Prezent la Vilnius cu ocazia reuniunii ministeriale a Grupului Noilor Prieteni ai Georgiei, ministrul roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca prin pasul pe care il face Rusia de a-si transforma resursele naturale in instrumente politice, aceasta a decis sa reintre in “liga mare” si isi permite sa abordeze cum vrea diversele dosare din zona.

“Rusia is back in businness. Este o tara care a decis sa reintre in liga mare, sa se manifeste ca o putere”. Cu aceste cuvinte a caracterizat Adrian Cioroianu atitudinea din ultima perioada a Rusiei, raspunzand unei intrebari referitoare la atitudinea diferita a Moscovei fata de dosarul Kosovo si fata de conflictele inghetate din Georgia. Ministrul roman a adaugat ca ceea ce conteaza este dialogul pe care Romania vrea sa-l propuna intre UE si Rusia pe aceste teme.

Ministrul roman a tinut sa adauge ca Romania este interesata ca in vecinatatea sa sa nu existe trupe care nu au un statut cert, legal, recunoscut de comunitatea internationala, in timp ce Georgia, la randul sau, este interesata sa aiba control total asupra teritoriului sau. Aceste deziderate constituie punctul de legatura statele roman si georgian. "Semnalele indica faptul ca Rusia si-ar dori un nou tratat, astfel incat promisiunile pe care le-a facut pana acum sa fie date uitarii, iar printre acestea se afla si cea relativ la Transnistria si demantelarea bazelor din Georgia", a spus ministrul Cioroianu, adaugand insa ca este vorba doar despre ipoteze de lucru.

Grupul Noilor Prieteni ai Georgiei este o initiativa lansata la Tbilisi in 2005, din care fac parte Romania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lithuania, Polonia. Obiectivul este asistarea Georgiei in procesul de apropiere de structurile europene si euro-atlantice.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.