Patriarhul Daniel, ales miercuri, „mosteneste o coroana de spini”, comenteaza cotidianul The Economist. Patriarhul a preluat conducerea unei Biserici care nu si-a incheiat inca socotelile cu trecutul sau comunist, si se confrunta el insusi cu acuzatii de colaborare cu fosta Securitate, scriu jurnalistii de la The Economist.

In politica romaneasca, noroiul si scandalurile fac parte din cotidian. Votul de saptamana aceasta pentru alegerea noului lider al Bisericii Ortodoxe Romane nu a facut exceptie. Desi majoritatea institutiilor publice sunt considerate corupte si ineficiente, Biserica se bucura de mare incredere din partea opiniei publice. Aproape 90% dintre romani sunt ortodocsi, iar patrimoniul sau de patru miliarde de dolari face din Biserica a sasea dintre cele mai mari "afaceri" din tara, comenteaza ziaristii britanici, dupa cum informeaza NewsIn.

Totusi, Biserica Ortodoxa Romana nu este ocolita de controverse: s-a intamplat ca un act de exorcism prea zelos sa duca la moartea unei calugarite in estul tarii, in 2005; unii prelati suspiciosi fata de dialogul ecumenic cu minoritatile religioase au legaturi cu nationalistii; si, cel mai grav, Biserica refuza sa isi faca public trecutul sub regimul comunist, cand l-a slujit cu credinta pe Nicolae Ceausescu, scrie The Economist.

Singurul lider religios care a vorbit public despre acest subiect, mitropolitul Corneanu, isi aminteste intalnirile saptamanale cu Securitatea. Dar fostul Patriarh, Teoctist, s-a opus deschiderii dosarelor membrilor Bisericii.

Mircea Dinescu, membru in colegiul CNSAS, afirma ca 16 dosare ale unor inalti prelati au fost arse in 1989. Nici mitropolitul Daniel, ales Patriarh miercuri, nici contracandidatul sau Bartolomeu nu recunosc legaturi cu Securitatea, desi amandoi au calatorit in strainatate intr-o perioada in care acest lucru nu era posibil fara a colabora cu regimul. Dinescu spune ca mai multi inalti prelati sunt colaboratori dovediti, dar ca nu va face publice numele lor pentru moment. "Am decis sa ii lasam sa candideze, sa nu creada ca vrem sa le stricam destinul. Vom decide dupa alegeri", declara Dinescu inainte de desemnarea noului lider al BOR.

Aceasta dovedeste ca dosarele fostei politii secrete functioneaza ca moneda de schimb politica, apreciaza cotidianul britanic. CNSAS este considerat de multi drept o institutie politizata. Mitropolitul Bartolomeu, fost membru al Garzii de Fier si detinut politic in 1958-64, considera abordarea lui Dinescu "un amestec de neiertat in treburile interne ale Bisericii". Si totusi, unora li se pare de mirare ca dupa ce a fost detinut politic, Bartolomeu a fost trimis in America timp de noua ani. La randul sau, Daniel a studiat si predat teologia in strainatate.

Vederile ecumenice ale noului Patriarh au fost atacate in timpul campaniei. "Nu vrem un Patriarh care a fost platit de catolici si este sprijinit de masoni" spuneau fluturasi imprastiati in Bucuresti. Desi liberalismul sau a cucerit Colegiul electoral, Patriarhul Daniel va mai avea multe de facut pentru a-si pune Biserica la adapost de critici, au mai adugat ziaristii de la The Economist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.