DNA i-a solicitat ieri presedintelui Traian Basescu avizul pentru declansarea urmaririi penale impotriva fostului ministru

Fostul ministru al Transporturilor in guvernul Adrian Nastase este acuzat de luare de mita, care ar consta, potrivit procurorilor DNA, in lucrari de constructii in valoare de 3,5 miliarde de lei vechi, executate la o casa din Baneasa, detinuta de mama lui Miron Mitrea, Viorica Mitrea. Imobilul a fost renovat si extins intre anii 2001 si 2004 de firmele Vertcon, Conimpuls si Regal din Bacau. Vertcon a fost infiintata de Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in ministerul condus de Mitrea, si Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, in subordinea aceluiasi minister.

In rastimpul in care Vertcon a lucrat la extinderea cu 100 de metri patrati, casa era, oficial, in proprietatea unui anume Ion Scarlat. Mama lui Miron Mitrea a cumparat imobilul abia in 2 februarie 2004, pentru ca ulterior sa o vinda, pentru 280.000 de euro, lui Marius Opran, apropiat al sotilor Adrian si Dana Nastase. Lucrarile de extindere si renovare a casei detinute de Viorica Mitrea au fost considerate de procurorii DNA ca reprezinta mita luata de fostul ministru al Transporturilor pentru a-i mentine in functii pe Sergiu Sechelariu si Irina Jianu. Acest dosar a fost intocmit prin disjungere (separare) din dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase si Irina Jianu sint urmariti penal, de la sfirsitul anului trecut, pentru luare, respectiv dare de mita. Procurorii DNA au cerut avizul presedintelui Traian Basescu pentru declansarea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase in 11 septembrie. Acest aviz este necesar in urma unei decizii din luna iulie a Curtii Constitutionale conform careia fostii membri ai Guvernului pot fi urmariti penal pentru fapte care au legatura cu exercitarea functiei doar cu acordul presedintelui Romaniei.

Contactat de Cotidianul, Miron Mitrea s-a declarat surprins de decizia de ieri a DNA. “Eu sint urmarit penal de mai bine de un an in acest caz. Dosarul a fost disjuns inca de atunci. Nu inteleg de ce se mai declanseaza o data urmarirea penala”, a spus Mitrea. Lidia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA, a declarat pentru Cotidianul ca procurorii solicita acum avize ale presedintelui pentru toate dosarele care nu au fost trimise in instanta pentru a se conforma unei decizii a Curtii Constitutionale date in dosarul Nastase-Zambaccian. (Dorin Petrisor)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.