Comisia prezidentiala pentru educatie s-a intrunit astazi intr-o forma mult largita care implica toti actorii implicati in sistemul de cercetare si educatie din Romania. Totusi, de la aceasta intalnire au lipsit cei opt reprezentanti ai Ministerului Educatiei care au fost invitati.

"Problema educatiei nu este o problema pe care o abordam pentru ca este la moda, ci pentru ca educatia si cercetarea au devenit prioritati majore in tarile UE. Proiectul trebuie sa mearga inainte, prima concluzie a fost ca nu trebuie sa incepem legi pe care apoi sa incercam sa le umplem cu ceva. Obiectivele majore sunt elaborarea de metodologii, de reguli pentru a ajunge la performanta ca elevii si studentii sa dobandeasca competente pentru fiecare etapa", a declarat presedintele la finalul lucrarilor comisiei.

"Nu a fost omisa necesitatea unei profunde reforme curriculare si nici necesitatea unei noi abordari a cercetarii. Un lucru asupra caruia am insistat a fost abordarea nepolitica a realitatilor. Etapizat, pe masura ce documentele sunt realizate vor fi supuse dezbaterii publice. Ne propunem ca pactul pentru educatie sa fie realizat, semnat cu partidele politice pana la finalul acestui an, ceea ce inseamna ca aceasta comisie va lucra sustinut. Ca termen de elaborare si implementare eu am propus sfarsitul anului bugetar european 2013", a mai spus presedintele.

Traian Basescu a explicat ca implementarea unui sistem modernizat in Romania necesita timp si etapizare: "Comisia propune ca toti copii sa fie pregatiti pana vor intra in clasa intai. Acest lucru presupune ca gradinitele sa aiba spatii unde sa isi desfasoare activitatea".

Presedintele a explicat ca nu a ezitat sa aduca in discutie situatia actuala a sistemului de educatie, revenind asupra problemei copiilor maghiari care invata limba romana. "Minoritarii fie ca sunt maghiari, tatari, armeni, ucrainieni sa poata invata corect limba romana. Modul in care copii maghiari sunt ajutati sa invete limba romana este neproductiv. Multi dintre ei nu vorbesc limba romana in familie si sa inceapa sa invete limba romana dupa un manual identic cu cel dupa care invata copii romani, face procesul de invatare dificil".

Presedintele a atins in discursul sau si alte teme legate de educatie: violenta in scoli evocand un raport al IGP din care reiese ca peste 2.000 de cazuri de violenta au avut loc in 2006, abandonul scolar, meditatiile ca una dintre modalitatile de a lua lectii private in cadrul sistemului de stat si necheltuirea banilor pentru repararea scolilor.

Legat de sustinerea politica a proiectelor pe tema educatiei, presedintele a spus ca PSD si PD i-au transmis inainte de vacanta parlamentara scrisori prin care il anuntau ca sunt deschise pentru a sustine un pact national pe tema educatiei. "Am ridicat problema ca in centrul
sistemului sa fie elevul, studentul, asta nu inseamna ca fac din profesori sau din parinti elemente mai putin importante", a mai spus presedintele.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.