Arhiepiscopul Albei, Andrei Andreicut, a fost declarat, in sedinta de astazi a Colegiului CNSAS, colaborator al Securitatii. Arhiepiscopul Albei este cel de-al doilea prelat al BOR care primeste o decizie oficiala in acest sens, potrivit anuntului lui Mircea Dinescu, membru al Colegiului.

Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, a declarat, la finalul sedintei de astazi, ca Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba, a primit verdict de politie politica. Dinescu a precizat ca natura colaborarii acestuia cu Securitatea a fost dramatica. Dinescu a precizat ca Andreicut a incercat, pe cand era tanar, sa intervina in favoarea cuiva pentru a fi admis la seminarul teologic si ca ar fi fost prins si hartuit mai apoi de Securitate.

Dinescu a mai precizat ca CNSAS a decis sa-i invite din nou la audieri opt arhierei, fara a preciza insa care sunt numele acestora.

Initial, CNSAS a invitat 11 ierarhi ai BOR asupra carora au fost gasite documente care arunca suspiciunea asupra lor ca ar fi colaborat cu Securitatea. Dintre acestia, numai Andrei Andreicut a acceptat sa se prezinte la audierile Colegiului, in timp ce Bartolomeu Anania, mitropolitul de Cluj, a anuntat public ca nu da curs invitatiei, informeaza NewsIn.

Andrei Andreicut a recunoscut, anul trecut, intr-o declaratie de presa, ca a semnat un angajament cu Securitatea. El a mai precizat la vremea respectiva ca nu a facut rau nimanui. Saptamana trecuta, cand a venit la Bucuresti, la audieri, a declarat ca toata viata a fost hartuit de Securitate. "Toata perioada comunista, Securitatea m-a tracasat si m-a haituit. Le-am dat amanuntele legate de acea perioada. Lucrul acesta vi-l spun si dumneavoastra(n.r.jurnalistilor) pentru ca in felul acesta mi-am usurat sufletul. Domnul zice: Spune adevarul si adevarul te va face liber", a spus arhiepiscopul de Alba la iesirea de la audieri. Andrei Andreicut le-a oferit jurnalistilor o carte scrisa de el, care se numeste "S-au risipit facatorii de basme - amintiri care dor" si in care scrie ca nu a colaborat niciodata cu Securitatea inainte de 1990.

Pana acum, CNSAS a mai decis in privinta mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, ca a colaborat cu Securitatea ca politie politica.

Nicolae al Banatului este primul arhiereu al BOR care a marturisit public - la inceputul lui 90 - ca a colaborat cu Securitatea. Dupa cercetarea dosarului sau, s-a aflat ca mitropolitul a fost rasplatit pecuniar pentru turnatorie. Ulterior verdictului, mitropolitul Banatului a spus ca nu a facut rau prin notele informative pe care a fost silit sa le dea.

BOR a incriminat in mai multe randuri CNSAS si presa pentru intersul acordat trecutului inaltilor prelati ai ortodoxiei romane in perspectiva alegerii, la 12 septembrie, a unui nou patriarh.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.