Mitropolitul Moldovei si Bucovinei Daniel continua traditia nescrisa si va urca de pe scaunul mitropolitan de la Iasi ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Desi s-a desfasurat ca la carte, fara dispute sau contestari, prima faza a alegerilor pentru functia de Patriarh a adus o surpriza de proportii in Sfintul Sinod. IPS Nicolae, mitropolitul Banatului, ierarhul cu cea mai mare vechime in hirotonie, a acceptat sa prezideze sedinta de alegeri - retragindu-se automat din cursa -, dupa care au fost alesi ca adjuncti doi „barbati de incredere“ care sa-l ajute la numararea voturilor, precum si secretarul de sedinta. „Barbatii de incredere“ se desemneaza, potrivit Statutului BOR, primii doi episcopi-vicari cu cea mai mare vechime in aceasta pozitie, iar intimplarea a facut ca aceia care indeplineau aceasta conditie sa fie PS Calinic Botosaneanul, episcop-vicar la Iasi, si PS Irineu Bistriteanul, episcop-vicar la Cluj, adica adjunctii principalilor candidati din cursa de ieri. PS Ioan Casian de Vicina, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, a fost numit secretar datorita faptului ca avea vechimea cea mai mica in aceasta pozitie.

Primul tur de scrutin din Sfintul Sinod a inceput prin distribuirea buletinelor de vot pe care erau inscrise numele tuturor celor 29 de membri eligibili. Patru dintre ei s-au autoexclus insa din cursa: IPS Nicolae, prin acceptarea presedintiei sedintei, PS Ioachim, episcopul Husilor, si PS Eftimie, episcopul Romanului, prin absenta de la sedinta - fiind foarte bolnavi -, si IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, care a anuntat inaintea votului ca nu doreste sa intre in cursa. In primul tur, membrii Sinodului si-au exprimat o singura optiune pentru functia de Patriarh, majoritatea simpla obtinind-o doar IPS Daniel, cu 27 din cele 47 de voturi. Pe locul al doilea s-au situat, la egalitate, IPS Bartolomeu si IPS Teofan, cu cite noua voturi, iar pe locul trei, tot la egalitate, cu cite un vot, s-au situat IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, si PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei.

Dupa primul tur de scrutin, IPS Teofan a anuntat ca se retrage si el din cursa, iar din cel de-al doilea a fost exclus si IPS Daniel, a carui candidatura era deja validata prin obtinerea majoritatii. Ulterior, IPS Teofan avea sa declare ca a iesit din cursa pentru ca „sint altii mai vrednici“ decit el pentru a ocupa aceasta functie. In aceste conditii, votantii IPS Teofan l-au votat pe IPS Bartolomeu si acesta a obtinut 19 voturi in total, pe locurile urmatoare clasindu-se PS Ioan si IPS Teofan. Candidatura IPS Bartolomeu a fost validata, desi nu a intrunit majoritatea voturilor celor 47 de membri prezenti, intrucit 12 buletine de vot au fost anulate, pe motiv ca nu aveau bifat nici un candidat. „O parte dintre cei care am votat in primul tur cu IPS Daniel nu am mai vrut sa votam cu nimeni in al doilea si s-a calculat majoritatea simpla din voturile valabil exprimate“, a explicat un episcop.

In cel de-al treilea tur de scrutin, PS Ioan a obtinut, in mod surprinzator, 30 de voturi, cu 11 mai multe decit IPS Bartolomeu, iar IPS Teodosie a iesit in acest fel din cursa. „O surpriza placuta“, a caracterizat diplomat IPS Teodosie candidatura PS Ioan, considerind ca in Sfintul Sinod s-a produs „o lucrare dumnezeiasca si lumeasca in acelasi timp“.

Cu 95 la 66 de voturi, IPS Daniel a fost ales in functia de Patriarh dupa un al doilea tur de scrutin, doar doua voturi lipsindu-i pentru a cistiga batalia inca din primul tur de scrutin in Colegiul Electoral Bisericesc. A obtinut 80 de voturi din cele 160 valabil exprimate, un vot fiind anulat. Desi sustinatorii IPS Teofan si-au transferat sprijinul catre IPS Bartolomeu, acesta a cistigat in primul tur doar 62 de voturi, cu 18 mai putin decit IPS Daniel, iar PS Ioan, cu doar 18, a fost eliminat din cursa. Sustinatorii candidatului-surpriza s-au repliat in turul doi in favoarea mitropolitului Moldovei, reusind astfel sa incline balanta decisiv. Acest lucru se explica si prin faptul ca PS Ioan este, din punct de vedere administrativ, subordonatul direct al IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, singurul membru al Sinodului care si-a declarat deschis si cu mult timp inainte sustinerea fata de un candidat, anume fata de IPS Daniel. Dupa cum au sustinut citeva surse din Colegiu, reprezentantii eparhiilor, preoti si mireni, au votat in general la fel ca ierarhul lor, existind insa si citeva exceptii, cum ar fi citiva reprezentanti din Oltenia, ce au votat in favoarea IPS Daniel, si a altora din Moldova, ce au votat cu IPS Bartolomeu. Totalul votantilor prezenti in sedinta Colegiului Electoral Bisericesc a fost de 161, opt dintre ei fiind absenti. De fapt, trei dintre posturile din acest organism sint vacante, si anume functia de Patriarh si functiile de episcopi ai Tulcei si Slatinei, unde s-au infiintat eparhii noi, dar nu s-au ales inca ierarhii. In afara celor doi membri bolnavi din Sinod, episcopii de Roman si Husi, au mai absentat trei alti membri ai Colegiului. Cei trei „barbati de incredere“ din Colegiul Electoral care au supravegheat votul din punct de vedere tehnic au fost alesi cite unul din eparhiile celor trei candidati, respectiv Viorel Roman de la Iasi, Constantin Asavoaie de la Cluj si Nicolae Niga din secuime.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.