Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei va avea din 2008 o noua componenta de preventie destinata femeilor pentru prevenirea cancerului de col, de san, precum si de planificare familiala si contraceptie, a declarat, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Acesta a explicat ca intr-o prima etapa, femeilor care prezinta risc de cancer de col luand in considerare antecedentele in familie, viata sexuala inceputa mai devreme de 16 ani, mai mult de trei avorturi, menopauza aparuta mai devreme de 45 de ani sau mai tarziu de 55 de ani, li se vor face gratuit teste papanicolau, urmand ca programul sa fie generalizat.
“Intr-o prima faza, vom monitoriza si vom avea ca prioritate femeile cu risc, le vom invata cum sa foloseasca mijloacele de contraceptie moderna, pentru a nu da nastere unor copii nedoriti si pentru a evita orice tentativa de avort”, a mai spus ministrul sanatatii. Conform lui Nicolaescu, populatia Romaniei din mediul rural acceseaza, in proportie de peste 80 la suta, serviciile de sanatate a reproducerii si planificare familiala, in urma programului “Initiativa pentru Sanatatea Familiei din Romania”. In cadrul acestui program, femeile din mediul rural primesc contraceptive gratuite si peste 9.000 de cadre medicale din asistenta primara de sanatate din mediul rural si urban ofera consiliere si consultanta.
“In program sunt incluse 52 de maternitati cu cele mai multe paturi, astfel incat, numai in 2007, aproximativ 90.000 de paciente au beneficiat de servicii de planificare familiala”, a mai subliniat ministrul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.