Proiectul noii legi de prevenire a spalarii banilor ridica pragul tranzactiilor financiare suspecte de la 10.000 la 15.000 de euro, modificare motivata de cresterea economica

Modificarea Legii de prevenire a spalarii banilor si combaterea finantarii terorismului, propusa de Ministerul Justitiei (MJ) si aparuta ieri, a fost decisa de o directiva a Comisiei Europene. Adoptarea ei este obligatorie pentru Romania pina la sfirsitul anului.

Principalele schimbari propuse de MJ constau in cresterea pragului minim la care o operatiune financiara devine suspecta de spalare de bani de la 10.000 la 15.000 de euro. Ridicarea plafonului este motivata de cresterea economica, ce a condus in ultimii ani la un numar sporit de tranzactii.

O alta prevedere a noii legi se refera la activitatea cazinourilor. Orice persoana care cumpara jetoane in valoare mai mare de 2.000 de euro trebuie identificata de angajatii cazinoului respectiv.

Preconizatul act normativ obliga si asociatiile, si fundatiile sa raporteze Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor tranzactii care depasesc 15.000 de euro. Mai mult, secretul bancar si cel profesional nu mai sint protejate in cazul suspiciunii de spalare de bani. Astfel, nu numai bancile, ci si asociatiile profesionale trebuie sa incheie protocoale de colaborare cu Oficiul. Avocatii, notarii, agentii imobiliari, cei ai caselor de schimb valutar, institutiile de credit, comisiile de privatizare etc. trebuie, conform noii legi, sa raporteze Oficiului orice tranzactie suspecta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.